– Israel burde kutte alle bånd til EU

Handelsminister Naftali Bennett er svært skeptisk til EUs samarbeidsnekt med bosetningene, og ønsker å bryte alle bånd.

Naftali Bennett (Foto: Bayit Yehudi)
Naftali Bennett (Foto: Bayit Yehudi)

EUs nye retningslinjer gjør at unionen ikke kommer til å samarbeide med private eller offentlige organer i bosetningene på Vestbredden. Det er et tiltak som vil få konsekvenser for Israel økonomisk og bane veien for nye krav om økonomisk boikott, mener regjeringen. EU mener på sin side at tiltaket bidrar til å presse Israel til innrømmelser, i de USA-ledede forhandlingene med PA.

Jerusalem har svart med å bryte all kontakt og samarbeid med EU-utsendinger som arbeider i de palestinske områdene. Men handelsminister Naftali Bennett ønsker å gå lenger enn det og argumenterer for et fullt brudd i samarbeid med EU.

– Det er ikke åpenbart at de israelske mottiltakene vil ha noen effekt [på EU]. Vi snakker om en flue som ikke egentlig plager den europeiske elefanten. Men finner vi noe som kan ha stor innflytelse, så vil vi vurdere det, forklarer en kilde ved handelsdepartementet til Ha’aretz.

Israels regjering vurderer samtidig om de skal bli medlem i et utviklings- og forskningsprogram i EU-regi kalt Horizon 2020. Deltakelse vil koste omkring 1 milliard kroner for Israel i løpet av de neste syv årene, men myndighetene forventer å få tilbake til prosjekter i Israel omkring 1,5 milliarder kroner. Som medlem i Horizon 2020 vil en rekke israelske forskere, universiteter og selskaper kunne søke om EU-støtte, som de tidligere ikke har kunnet få.

Dersom Israel bestemmer seg for å avslutte alt samarbeid med EU, må de også droppe Horizon 2020.

Forrige artikkelFortsatt stor skepsis i Israel
Neste artikkelPolioutbrudd i Sør-Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no