Israel vil ha sete i Sikkerhetsrådet

Israel skal konkurrere mot Tyskland og Belgia om å få et roterende sete i Sikkerhetsrådet for første gang i statens historie.
Sikkerhetsrådets plenumsal (Foto: michellerlee, flickr.com)
Sikkerhetsrådets plenumsal (Foto: michellerlee, flickr.com)

Perioden Israel søker om å få et sete i Sikkerhetsrådet er 2019 og 2020. Men landet har en tøff diplomatisk kamp foran seg, siden det er FNs generalforsamling som velger representanter og det kreves to-tredjedels flertall. Tøff motstand ventes også fra Tyskland og Belgia, som konkurrerer om de samme to seter satt av til vestlige nasjoner.

– Vi skal gjøre alt for å vinne. Det er på tide, sier Israels FN-ambassadør Ron Prosor til Reuters.

Aldri tidligere har Israel vært medlem av Sikkerhetsrådet i sin snart 70 år lange historie. De to landene uten fast sete som til sammen har vært flest år i Sikkerhetsrådet er Brasil og Japan med 20 år. Israels motstandere i voteringen, Belgia og Tyskland, har begge vært med i 10 år. Ministaten Luxemburg med sine 500.000 innbyggere er for øyeblikket medlem for første gang.

En rekke land som ikke har demokratiske tradisjoner som Israel har vært roterende medlemmer. Blant dem finner vi Egypt (9 år), Nigeria (8 år), Mexico (7 år), Syria (7 år), Elfenbenskysten (4 år), Etiopia (4 år), Jordan (4 år), Libanon (4 år), Libya (4 år), Somalia (2 år) og Sudan (2 år).

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise