Nederland vil ikke merke bosetningsprodukter

Alle produkter fra Israel, også de fra bosetningene, vil bli merket med “Made in Israel” i Nederland. Statsminister Mark Rutte nekter å følge EUs reglement i saken.

Nederlands statsminister Mark Rutte (Foto: Roel Wijnants, flickr.com)
Nederlands statsminister Mark Rutte (Foto: Roel Wijnants, flickr.com)

EU har bestemt at alle israelske produkter som helt eller delvis er produsert i bosetningene på Vestbredden, i Øst-Jerusalem eller på Golan-høyden, ikke lenger skal kunne merkes med “Made in Israel“. I tillegg har enkelte land, som for eksempel Tyskland, valgt å spesialmerke slike produkter.

Men Nederland nekter å følge EU-reglementet i denne saken, varslet statsminister Mark Rutte torsdag. Alle produkter fra Israel, også de fra bosetningene, vil bli merket med “Made in Israel”.

Israel er kritiske til den nye merkingen fra EU og mener de forskjellsbehandles i forhold til andre land med omdiskuterte områder. For eksempel merkes varer fra Tyrkia-okkuperte Nord-Kypros med “Made in Turkey”, forklarer Jerusalem Post. Tyskland har forsvart sin politikk ved å peke på forbrukerrettigheter.

– EUs lover om forbrukerbeskyttelse har veldig detaljerte krav for merking av varer. De eksisterer for å skape like spilleregler for all handel over Europa og for å informere kundene om produkters opprinnelse, skrev Tysklands Israel-ambassadør Andreas Michaelis i sommer.

Rutte leder en nederlandsk regjering som består av hans eget liberal-konservative Folkeparti for frihet og demokrati og det sosialdemokratiske Arbeiderpartiet.

Forrige artikkelPA-fatwa godtar nettdating
Neste artikkelIsrael vil ha sete i Sikkerhetsrådet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no