Hva er galt i Gøteborg?

Dersom en 16-åring tegner kryss over davidsstjerne og nazistisk hakekors på konserthuset og kunstmuseet, er det da hets mot folkegruppe?

To gutter i Gøteborg tegnet hakekors og krysset over davidsstjerne, men er frikjent for hets mot folkegruppe. Bildet er hentet fra en annen sammenheng. (Illustrasjonsfoto: gaelx, flickr.com)
To gutter i Gøteborg tegnet hakekors og krysset over davidsstjerne, men er frikjent for hets mot folkegruppe. Bildet er hentet fra en annen sammenheng. (Illustrasjonsfoto: gaelx, flickr.com)

En 16 år gammel gutt og en yngre kamerat tegnet 2. august kryss over en davidsstjerne og et nazistisk hakekors på konserthuset og kunstmuseet i Gøteborg. Sammen med disse symbolbudskapene skrev de også anti-israelske slagord som “Boikott Israel” og “Fri Gaza”.

Tingretten i Gøteborg behandlet denne uken saken. 16-åringen var tiltalt for hets mot folkegruppe, men han ble frikjent, melder Göteborgs-Posten.

Politiet spurte gutten om han ikke liker jøder.

– Jeg hater ikke jøder, men landet Israel. Stjernen som vi tegnet skal stå for deres land, svarte han i forhør.

Hakekorset ble de ikke ferdig med, før de ble stanset av politiet, hevdet han. Det skulle ikke stå alene, men det skulle følge et likhetstegn og en davidsstjerne. Gutten ville sammenligne Israels krigføring med Nazi-Tysklands ugjerninger under andre verdenskrig. Men, ifølge 16-åringen, forsøkte de å stryke ut hakekorset da politiet kom til stedet.

Påtalemyndighetene siktet gutten for hets mot folkegruppe “med hensyn til rase, hudfarge, nasjonalt eller etnisk opprinnelse”.

Tingretten avviste dette. Slagordene “kan neppe sees som hets mot folkegruppe, men som uttrykk for meningsytringer” i konflikten mellom Israel og Palestina. 16-åringen hevdet han ikke hetset jøder, og sier det var den yngre gutten som krysset over davidsstjernen.

Tingretten dømte gutten til å betale en bot for skadeverket.

Hva synes du om tingrettens avgjørelse? Skriv ditt svar i kommentarfeltet.

 

Forrige artikkelØkologiske velværeprodukter fra Negev
Neste artikkelEgypt strammer grepet om Gaza-grensen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.