Russerne trekker styrker tilbake fra Syria

Hva betyr det for den syriske borgerkrigen og for Israel?

Iran-president Hassan Rouhani og Russlands president Vladimir Putin (Foto: Wikimedia Commons)
Iran-president Hassan Rouhani og Russlands president Vladimir Putin (Foto: Wikimedia Commons)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Jonathan Spyer er israeler og Midtøsten-analytiker ved GLORIA-instituttet. På IBAs engelske dagsrevy ble han intervjuet onsdag 16. mars. Her er, fritt gjengitt, noe av det han sa:

Russerne har sagt at de vil trekke ut mye av den militære styrken som de plasserte i Syria fra september 2015. Assads regime var da veldig hardt presset. Opprørere truet med å bryte inn i regimets kjerneland i Latakia-provinsen i nordvest, der hvor alawittene holder til. Alawittene er en slags shia-muslimsk sekt som Assad-familien og vel 10 % av befolkningen tilhører. For å forhindre at de sunni-muslimske opprørerne skulle overta dette området (med de blodbad man måtte vente om det skjedde), satte russerne inn en luft-offensiv. Den har i stor grad nådd sitt mål. Opprørerne har fått et kraftig slag og truer ikke lenger Latakia-provinsen.

Så at russerne nå trekker ut deler av sine styrker, betyr ikke at de ikke lenger støtter Assad-regimet. De har støttet det hele tiden, men bare til en viss grad. Vi ser det nå: Alawittene (og andre minoriteter som er alliert med dem) skal ha sine egne områder. Men det skal andre grupper også.

Israelerne hadde forståelse for russernes intervensjon. Men de er glad for at russerne nå trapper ned støtten. Israel har hele tiden forsøkt å forhindre at Assad-regimet og de shia-muslimene som er alliert med det (bl. a. iranske) skulle stå ved Israels grense på Golan. De foretrakk moderate elementer blant opprørerne for å hindre at kamper bryter løs. Israelerne har grunn til å tro at iranerne ønsker å gjøre dette området til en  ny plattform for angrep mot Israel. Regjeringens styrker og deres allierte (ikke minst Hizbollah som Israel står overfor i Libanon) vekker mest bekymring i Israel. Men de er også bekymret for elementer med tilknytning IS.

At russerne nå trapper ned støtten, reduserer mulighetene for at shia-styrkene kan bli for sterke nær Israels grense med Syria. I samme retning virker det at iranerne også har trukket ut mye av styrken de hadde i Syria, bl. a. det meste av revolusjonsgarden.

Assad har kontroll over ca. 20-25 % av arealet i Syria og litt over 50 % av befolkningen.

Spyer har liten tro på noen utvikling mot fred i Syria. Men det kan tenkes at volden vil komme ned på et vesentlig lavere nivå.

En annen israelsk ekspert, dr. Steffani Hoffman ved Hebrew University, sa at det er begrenset hvor sterkt Russland kan støtte Assad. For Russland trenger også å ha et godt forhold til Saudi-Arabia, ikke minst for å forsøke å få opp oljeprisen. Russland har dårlig økonomi, ikke minst fordi prisen på olje og gass er så lav, så Russlands eksport er redusert i verdi.

Forrige artikkelRivlin advarte i Moskva
Neste artikkel– En av de største, modigste, kreative og oppofrende krigerne det jødiske folk noen gang har hatt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no