Israels kontakt med Nato oppgradert

Israel får et fast kontor ved hovedkvarteret i Brussel.

Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Amos Ben Gershom, GPO)
Klarer Netanyahus regjeringskoalisjon å overleve, eller blir det nyvalg? (Foto: Amos Ben Gershom, GPO)

Israel har lenge ønsket en nærmere kontakt med Nato. Men Tyrkia, som er medlem, har nedlagt veto mot formell kontakt. Men nå har Tyrkia godtatt at Israel får opprette et offisielt kontor i Natos hovedkvarter i Brussel. I en uttalelse sier Nato at det har invitert “alle partnere” til å ha diplomatiske kontorer. Den tyrkiske utenriksministeren, Mevlut Cavusoglu, har krevd at Jordan, Qatar og Bahrain burde bli behandlet likt Israel.

Israels EU-ambassadør, David Walzer, skal være den offisielle israelske representanten.

Statsminister Netanyahu sier at det nye kontoret er et viktig uttrykk for Israels stilling i verden. Blant de tingene som gjør Israel til en interessant partner, er Israels besluttsomme krig mot terrorisme, Israels teknologiske knowhow og israelsk etterretning.

Forholdet mellom Israel og Tyrkia har vært dårlig i noen år (siden Mavi Marmara-epioden i 2010). Men Tyrkia har dårlig forhold til andre land også. Det er en uerklært krig mellom Tyrkia og Assads regime i Syria. Forholdet til Egypt er meget dårlig fordi Tyrkia har støttet Det muslimske brorskapet. Tyrkia er i krig med nasjonalistiske kurdere. Og forholdet til Russland er meget dårlig. Dette er kanskje et tegn på at Tyrkia vil forsøke å bedre sitt forhold til omverdenen noe.

Det er stadig flere tegn på at både Tyrkia og flere andre sunni-muslimske land betrakter Israel som en viktig alliert både mot Iran og de mest fanatiske sunni-retningene, som IS.

Forrige artikkel– Kjør en kniv i hjertet på din fiende!
Neste artikkelDet kan bli obligatorisk
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no