Theresa May og Israel

Storbritannias nye statsminister er kjent for sin støtte til Israel og det jødiske samfunnet i hjemlandet sitt.
Theresa May fra The Conservative Party er ny statsminister i Storbritannia fra 13. juli 2016. (Foto: Wikimedia Commons)
Theresa May fra The Conservative Party er ny statsminister i Storbritannia fra 13. juli 2016. (Foto: Wikimedia Commons)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

I likhet med sin forgjenger David Cameron, har Theresa May utmerket seg som en venn av Israel og det jødiske folk, skriver Times of Israel.

 

Besøkte Israel i 2014

May var innenriksminister fra 2010 fram til hun onsdag tok over som statsminister. Hun besøkte Israel for første gang i juni 2014, tre måneder etter at Cameron i en tale i Knesset hadde uttrykt sterke støtteerklæringer til Israels kamp for sin sikkerhet. Etter besøket uttalte hun at hun ”gledet seg over å få se med egne øyne det blomstrende partnerskapet mellom Israel og Storbritannia”.

På samme tid som besøket hennes, ble tre israelske tenåringsgutter kidnappet og drept av Hamas, og rakettangrepene fra Gaza tiltok i en slik grad at det måneden etter ble krig mellom Hamas og Israel. Etter besøket uttrykte hun sorg over tenåringsdrapene og hyllest til ”de modige israelske soldatene som har betalt den ypperste prisen for å forsvare Israel i krigstid og mot terrorisme”.

 

”Je Suis Juif”

Etter terrorangrepene i Paris mot satiremagasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i november 2015, ble May fotografert mens hun holdt en plakat med teksten ”Je Suis Juif” [”Jeg er jøde”].

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har også ved flere anledninger stått opp mot antisemittisme i sitt eget land. Hun har blant annet uttalt:

– Mange jøder i dette landet føler seg sårbare og redde. … Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle oppleve at medlemmer av det jødiske samfunnet i Storbritannia skulle si at de frykter å bli værende her i landet. Vi setter pris på det enorme bidraget dere gir. … Uten jødene våre ville ikke Storbritannia være Storbritannia.

I 2014 bemerket hun seg også ved at hun nektet den franske antisemittiske komikeren Dieudonne innreisetillatelse til Storbritannia.

Hun har mange ganger vært taler på arrangementer i det jødiske samfunnet, der hun har snakket varmt om Israel og om de britiske jødenes positive betydning for samfunnet.

Hun har også sørget for å øke de statlige økonomiske bevilgningene til ivaretakelse av sikkerheten ved jødiske institusjoner i landet.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu snakket tirsdag med David Cameron. Han takket ham for å ha stått sammen med Israel og for å ha styrket båndet mellom Israel og Storbritannia. Netanyahu har også sendt gratulasjonsbrev til May.

Også den nyutnevnte utenriksministeren Boris Johnson er kjent for å være en tydelig Israel-venn.

– Han er en veldig entusiastisk støttespiller, og hans forhold til Israel går langt tilbake, sier Israels tidligere ambassadør til Storbritannia, Daniel Taub, til Jerusalem Post.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise