Theresa May og Israel

Storbritannias nye statsminister er kjent for sin støtte til Israel og det jødiske samfunnet i hjemlandet sitt.

Theresa May fra The Conservative Party er ny statsminister i Storbritannia fra 13. juli 2016. (Foto: Wikimedia Commons)
Theresa May fra The Conservative Party er ny statsminister i Storbritannia fra 13. juli 2016. (Foto: Wikimedia Commons)

I likhet med sin forgjenger David Cameron, har Theresa May utmerket seg som en venn av Israel og det jødiske folk, skriver Times of Israel.

 

Besøkte Israel i 2014

May var innenriksminister fra 2010 fram til hun onsdag tok over som statsminister. Hun besøkte Israel for første gang i juni 2014, tre måneder etter at Cameron i en tale i Knesset hadde uttrykt sterke støtteerklæringer til Israels kamp for sin sikkerhet. Etter besøket uttalte hun at hun ”gledet seg over å få se med egne øyne det blomstrende partnerskapet mellom Israel og Storbritannia”.

På samme tid som besøket hennes, ble tre israelske tenåringsgutter kidnappet og drept av Hamas, og rakettangrepene fra Gaza tiltok i en slik grad at det måneden etter ble krig mellom Hamas og Israel. Etter besøket uttrykte hun sorg over tenåringsdrapene og hyllest til ”de modige israelske soldatene som har betalt den ypperste prisen for å forsvare Israel i krigstid og mot terrorisme”.

 

”Je Suis Juif”

Etter terrorangrepene i Paris mot satiremagasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i november 2015, ble May fotografert mens hun holdt en plakat med teksten ”Je Suis Juif” [”Jeg er jøde”].

Hun har også ved flere anledninger stått opp mot antisemittisme i sitt eget land. Hun har blant annet uttalt:

– Mange jøder i dette landet føler seg sårbare og redde. … Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle oppleve at medlemmer av det jødiske samfunnet i Storbritannia skulle si at de frykter å bli værende her i landet. Vi setter pris på det enorme bidraget dere gir. … Uten jødene våre ville ikke Storbritannia være Storbritannia.

I 2014 bemerket hun seg også ved at hun nektet den franske antisemittiske komikeren Dieudonne innreisetillatelse til Storbritannia.

Hun har mange ganger vært taler på arrangementer i det jødiske samfunnet, der hun har snakket varmt om Israel og om de britiske jødenes positive betydning for samfunnet.

Hun har også sørget for å øke de statlige økonomiske bevilgningene til ivaretakelse av sikkerheten ved jødiske institusjoner i landet.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu snakket tirsdag med David Cameron. Han takket ham for å ha stått sammen med Israel og for å ha styrket båndet mellom Israel og Storbritannia. Netanyahu har også sendt gratulasjonsbrev til May.

Også den nyutnevnte utenriksministeren Boris Johnson er kjent for å være en tydelig Israel-venn.

– Han er en veldig entusiastisk støttespiller, og hans forhold til Israel går langt tilbake, sier Israels tidligere ambassadør til Storbritannia, Daniel Taub, til Jerusalem Post.

Forrige artikkelIsraelske styrker forsøkt påkjørt mens de beslagla våpen
Neste artikkelMassemorder hylles med minnesmerke av palestinske selvstyremyndigheter og PLO
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/