– Sveriges regjering står på feil side av historien og på feil side moralsk

Slik uttalte den israelske partilederen Yair Lapid seg da han deltok som taler på en støttemarkering for Israel i Stockholm søndag.

Den israelske toppolitikeren Yair Lapid talte på Israel-markering i Stockholm søndag 28. august 2016. (Foto: Skjermdump fra video på Ynetnews.com)
Den israelske toppolitikeren Yair Lapid talte på Israel-markering i Stockholm søndag 28. august 2016. (Foto: Skjermdump fra video på Ynetnews.com)

Den svenske organisasjonen Sionistiska Federationen samlet 400 svenske Israel-venner på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm søndag 28. august, ifølge Världen i dag. Folkemengden var samlet for å vise sin støtte til Israel og det jødiske folk som en reaksjon mot økende antisemittisme og økende støtte til boikottbevegelsen i Europa generelt og Sverige spesielt. Flere svenske parlamentsmedlemmer og jødiske ledere deltok på markeringen.

 

Første gang i Sverige

Blant appellantene var også lederen for det israelske sentrumspartiet Yesh Atid, Yair Lapid. Han var finansminister i Netanyahus forrige regjeringskoalisjon fram til desember 2014 og ble i 2013 kåret til ”verdens mest innflytelsesrike jøde” på Jerusalem Posts liste. Etter valget i 2015 valgte partiet hans å være en del av opposisjonen i Knesset.

Ifølge Ynetnews.com var dette første gang et Knesset-medlem har deltatt på en pro-israelsk markering i Sverige.

Lapid kom i sin appell med sterk kritikk av den svenske regjeringen og spesielt utenriksminister Margot Wallström. Han tok utgangspunkt i at torget var oppkalt etter den Raoul Wallenberg, den svenske diplomaten som særlig er kjent for å ha reddet livet til mange jøder i Ungarn under andre verdenskrig.

– Wallenberg reddet min far fra å bli myrdet av nazistene. Han hadde mot til å elske og beskytte nasjonen Israel. Deres regjering, og særlig utenriksministeren deres, står på feil side av historien og på feil side moralsk, sa Lapid.

– Angrep som er rettet mot jøder, og som er basert på fordommer og ikke fakta, har et navn – antisemittisme, fortsatte han.

– Hvis den svenske utenriksministeren er bekymret for menneskerettighetene i Midtøsten, må hun snakke om bruken av barn som terrorister og menneskelige skjold, om diskrimineringen av LHBT-samfunnet i de palestinske selvstyreområdene, om oppvigleriet mot jøder som foregår der, om hvordan kvinner utnyttes i Gaza og om menneskerettssituasjonen i Iran, sa Lapid i appellen sin.

 

Hvordan Wallström har skapt sjokkbølger i Israel

I løpet av sine snart to år som utenriksminister har Wallström flere ganger kommet med uttalelser som blant mange i Israel oppfattes å grense helt opp mot det antisemittiske.

12. januar kom hun med sterke utfall mot Israels selvforsvar mot palestinske terrorister. Hun anklaget israelske styrker for å reagere ”så uproporsjonal at utenomrettslige drap sterkt kunne mistenkes”.

11. desember kom hun med lignende uttalelser fra Riksdagens talerstol. Det israelske utenriksdepartementet kalte uttalelsene hennes ”skandaløse, illusoriske, respektløse og virkelighetsfjerne”. Tre dager senere sjokkerte statsminister Stefan Löfven, da han påsto at de mange knivangrepene som hadde rammet Israel de siste månedene, ikke kunne kalles terror.

14. november 2015 gikk Wallström langt i å gi Israel medansvar for spredningen av radikal islamisme, da hun hevdet i et intervju med Sveriges Televisjon (SVT) at det er en forbindelse mellom den israelsk-palestinske konflikten og radikaliseringen av muslimer i Vesten. Uttalelsene kom 12 timer etter terrorangrepene i Paris. 

Noe av det første den svenske regjeringen gjorde etter at den tiltrådte høsten 2014, var å ”anerkjenne staten Palestina”. Israel kalte midlertidig hjem sin ambassadør fra Sverige som reaksjon.

Forrige artikkelFatah frykter at Hamas skal få dominans på Vestbredden
Neste artikkelAbbas og Netanyahu vurderer Moskva-invitasjon
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/