Svensk jøde i avskjedsbrev til Wallström: – Tradisjonelt jødisk liv har ingen framtid i Sverige

Les det sterke avskjedsbrevet som svensk sykepleier og psykoterapeut skriver til utenriksminister Margot Wallström.
Svensk jøde tar et kraftig oppgjør med Sveriges utenriksminister Margot Wallström. (Foto: Socialdemokraterna, flickr)
Den svenske utenriksminister Margot Wallström har liten forståelse for at jøder forlater Sverige. (Foto: Socialdemokraterna)

I et blogginnlegg på Times of Israel tar den svenske jøden Stefan Shaul Lindmark et oppgjør med den svenske utenriksministeren Margot Wallström. Lindmark, som jobber som sykepleier og psykoterapeut, er aktiv i det jødiske miljøet i Sverige. Han planlegger å flytte til Israel i år. Det kalles å gjøre aliyah. Kona er israelsk statsborger fra før, og vil med andre ord returnere til Israel.

Den svenske jøden Stefan Shaul Lindmark sier han og familien vil forlate Sverige og flytte til Israel. (Foto: Privat)
Den svenske jøden Stefan Shaul Lindmark sier han og familien vil forlate Sverige og flytte til Israel. (Foto: Privat)

«Kjære Margot Wallström, utenriksminister. Mitt navn er Stefan Lindmark, men også Shaul Ben Yitzhak. Jeg er jøde og sønn av en overlever fra Auschwitz-Birkenau. Jeg har levd hele mitt liv i Sverige. Jeg har tjenestegjort i det svenske forsvaret og utført 18 måneder militærtjeneste,» skriver Lindmark i starten av innlegget.

Videre forteller svensken om hvordan han hele livet har jobbet med de mest sårbare menneskene i samfunnet, gjennom jobben som sykepleier og psykoterapeut. Han har også jobbet med asylsøkere, i ambulansetjenesten, barnepsykiatrien, helsevesenet og med medisinsk opplæring i forsvaret.

«Utenriksminister, lytt til mine ord: Det var min bestefar, min bestemor og deres små barn som ble brent i Auschwitz-Birkenaus ovner, og det var min mor som jobbet 30 meter fra ovnen som fikk kjenne lukten av brente foreldre og søsken. Min mor overlevde slik at jeg kan fortelle deg dette, men også at hun elsket et land i tillegg til Sverige – vårt land, den jødiske staten Israel –  og hvordan alt kunne vært annerledes hvis det bare hadde eksistert en stat som Israel noen år tidligere.»

Lindmark forteller videre i det personlige innlegget hvordan hans tante Channa overlevde en henrettelse i ghettoen i Budapest ved å late som om hun ble truffet av en kule. Da krigen tok slutt, stod hun igjen uten et hjem å gå til. Hun ble syk og formen var elendig da hun valgte å sette seg på en båt med kurs for Israel. Men heller ikke den turen skulle bli enkel. Tanten ble anholdt i Kypros og kom ikke frem til Israel før i 1948. Der måtte hun med våpen i hånd forsvare seg mot arabiske land som angrep den unge staten Israel.

«Utenriksminister: Israel ble bygget av dem som overlevde Holocaust, sammen med de 850.000 jødene fra hele Midtøsten som ble jaget fra sine hjemland.» skriver Lindmark, som forteller om hvordan Israel gir like rettigheter til alle sine borgere.

«Nesten to millioner arabere lever i Israel, de eneste frie araberne i Midtøsten. Israel er et land hvor arabere og jøder kjemper side om side i de væpnede styrkene for å hindre de arabiske nabolandene fra – Gud forby – å gjennomføre et nytt holocaust på oss jøder. For det er det som er målet med alle løgnene som spres oss om oss, og alt hatet som rettes mot oss. Det er den evige jøde (et nazistisk og antisemittisk uttrykk) som står i veien for verdensfreden.»

Den svenske jøden mener utenriksminister Wallström stiller strengere krav til Israel enn til sitt eget hjemland. Han viser til hvordan mange jøder ikke lenger føler seg trygge i Sverige. Islamismen er på frammarsj i Sverige, skriver han – og peker på eksempler på volden og uroen som blant annet herjer byen Gøteborg.

«Jeg kan ikke lenger bære min kippa i Sverige uten at det innebærer fare for mitt liv. Sverige opptrer som en moralsk overdommer og tror de har alle svarene, og anser seg selv som moralsk overlegne andre land, men evner ikke å se sine egne feil og mangler. Det er et land som gjennom flaks og feighet har klart å holde seg unna krig i 200 år, og dermed tror at klemmer og ettergivelse løser alle problemer.»

Har det slått deg, skriver Lindmark til Wallström, at antallet asylsøkere [til Sverige] fra Israels 1,8 millioner arabere er nøyaktig null?

Lindmark avslutter innlegget med at hans tid i Sverige går mot slutten.

«Jeg flytter snart til Israel. Landet som kun eksisterte i våre bønner, da min mor i en alder av 23 år måtte ta seg av likene av vårt myrdede folk. Jeg flytter fordi tradisjonelt jødisk liv ikke har noen fremtid i Sverige, landet jeg har tjent helt mitt liv.»

Her kan du lese hele hans sterke avskjedsbrev.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise