Storbritannia med en langt mer Israel-vennlig politikk

Den britiske regjeringen har ved flere anledninger forsvart Israel de siste dagene.
Den britiske statsministeren Theresa May viser sin støtte til Israel. Hun nekter å godta slutt-teksten fra møtet i Paris. (Foto: Jay Allen/Flickr)
Den britiske statsministeren Theresa May gjorde et langt dårligere valg enn forventet. (Foto: Jay Allen/Flickr)

Det skapte furore da Storbritannia nektet å stille seg bak sluttavtalen etter den såkalte fredskonferansen i Paris på søndag. Over 70 land var til stede i et forsøk på å blåse liv i fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne, men verken israelske eller palestinske myndigheter var til stede på møtet. Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa på forhånd at samlingen var til hinder for direkte samtaler mellom partene og ville skade israelske interesser.

Likevel ble de 70 landene til slutt enige om å sende et budskap til partene – om at de fortsatt må jobbe for en tostatsløsning. Men verken Australia eller Storbritannia, som ikke sendte noen høytstående regjeringsmedlemmer til møtet, ønsket å stille seg bak budskapet fra konferansen. De var kritiske til at ingen av partene i konflikten var med, og at møtet foregikk rett før Donald Trump skal begynne i jobben som USAs president, skriver avisen The Times of Israel.

Mandag satte britene nok en gang foten ned for fellesuttalelsen, etter at Frankrike forsøkte å få EUs utenriksråd til å adoptere innholdet. Statsminister Theresa May gikk imot forslaget, som måtte være enstemmig for å bli vedtatt, og fikk støtte fra flere østeuropeiske land. Ifølge Haaretz skal avgjørelsen ha irritert mange EU-politikere, som mener Storbritannia prøver å innynde seg hos Donald Trump. May var også svært kritisk til USAs utenriksminister John Kerrys tale før nyttår.

Palestinerne er heller ikke fornøyd med det som ser ut til å være en helomvending i Storbritannias Midtøsten-politikk. For bare en drøy måned siden stemte britene for FN-resolusjon 2334. Den gikk ut på at de israelske bosetningene “ikke har noen juridisk gyldighet og utgjør et klart brudd på folkeretten”.

«Vi hadde forventet, spesielt fra Storbritannia, at de skulle spille en effektiv rolle i det internasjonale samfunnet med å fordømme den israelske okkupasjonen og deres bosetninger», skrev palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat i en pressemelding.

Hanan Ashrawi, en annen høytstående palestinsk politiker, uttaler at regjeringen i London ikke tar ansvar for «sin involvering i den palestinske tragedien».

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise