Israel-kritiske Jeremy Corbyn kan bli den nye statsministeren i Storbritannia

Labours venstreradikale statsministerkandidat har et mildt sagt turbulent forhold til Israel.

Labours statsministerkandidat Jeremy Corbyn kan ikke akkurat kalles en Israel-venn. (Foto: Chatham House)
Lederen av det britiske Arbeiderpartiet, Jeremy Corbyn, er i hardt vær. (Foto: Chatham House)

Klokken 08.00 norsk tid åpnet 40.000 valglokaler i Storbritannia dørene der kampen står mellom Labours kandidat Jeremy Corbyn og De konservatives Theresa May. Det er ventet at de første valgdagsmålingene vil komme like etter at valglokalene stenger i 23-tiden norsk tid, men det endelige resultatet er trolig ikke klart før fredag.

Selv om det har vært jevnt på meningsmålingene den siste tiden forventer de fleste at De konservative får beholde makten i unionen. Det vil i så fall være gode nyheter for dem som ønsker et godt forhold mellom Storbritannia og Israel. Siden Theresa May overtok som statsminister i fjor har hun markert seg som en markant støttespiller til Israel. Det kan man ikke si om hennes motkandidat i Labour.

Corbyn har deltatt på en rekke anti-israelske demonstrasjoner. (Foto: David Hardman)
Corbyn har deltatt på en rekke anti-israelske demonstrasjoner. (Foto: David Hardman)

Jeremy Corbyn regnes som den mest venstreradikale statsministerkandidaten som noensinne stiller til valg for det britiske arbeiderpartiet. Han har ved flere anledninger gått til krasse angrep på den jødiske staten. I en tale under en støttemarkering for Gaza i 2014 gikk Corbyn til verbalt angrep på Barack Obama, fordi USA hjalp Israel med å bygge rakettforsvaret Iron Dome. Rakettforsvaret hindret rakettene til Hamas fra å treffe israelske byer, og har trolig reddet hundrevis av sivile israelere.

Corbyn har også omtalt medlemmer av terrorgruppene Hamas og Hizbollah som venner. Han har senere beklaget at han valgte å omtale dem som venner og har sagt at han heller skulle brukt et annet ord. Ifølge The Jewish Chronicle har Corbyn også deltatt på en seremoni hvor det ble lagt ned blomsterkranser på graven til en av terroristene bak München-massakren. Den israelske OL-troppen på elleve personer ble drept da de ble kidnappet av palestinske terrorister under sommer-OL i München i 1972.

Den venstreorienterte statsministerkandidaten har deltatt på en rekke anti-israelske demonstrasjoner opp gjennom årene. Her langer han ut mot Israel i 2014:

Forrige artikkelKirkens Nødhjelp bryter ett av de ti bud for å sverte Israel
Neste artikkelEn svekket May danner regjering i Storbritannia
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.