Danmark, Sverige, Sveits og Nederland følger Børge Brendes eksempel

Bekrefter igjen at utenriksministeren gjorde det rette.
Utenriksminister Børge Brende. (Foto: Clarissa Villondo, Verdensbanken, flickr)
Utenriksminister Børge Brende. (Foto: Clarissa Villondo, Verdensbanken, flickr)

Dalal Mughrabi ledet terrorangrepet som drepte 37 sivile i historiens dødeligste terrorangrep i Israel. Tolv av de drepte var barn.

Et palestinsk ungdomssenter drevet av  Women’s Technical Affairs Committee (WTAC) åpnet i mai. Senteret ble oppkalt etter Mughrabi. Ved inngangspartiet hang også emblemet til den norske regjeringen, kunne MIFF melde 26. mai. Senteret hadde mottatt norske bistandsmidler via den palestinske valgkommisjonen og organisasjonen UN Women. Formålet skal ha vært å fremme kvinners deltakelse i valg.

Utenriksminister Børge Brende reagerte resolutt da Norges kobling til Mughrabi-senteret ble kjent.

– Glorifisering av terrorangrep er fullstendig uakseptabelt. Jeg tar på det sterkeste avstand fra at institusjoner på denne måten tar navn etter personer som har deltatt i terrorhandlinger. Dette er noe Norge ikke aksepterer å bli assosiert med, og det er uholdbart at norske bistandsmidler går til slike formål, erklærte Brende i en pressemelding fra Utenriksdepartementet samme dag. Han krevde at den norske støtten skulle bli tilbakebetalt.

Utenriksdepartementet skrev i pressemeldingen at det var først etter at den norske støtten var avsluttet at det ble kjent at senteret tok navnet etter Dalal Mughrabi. Norske myndigheter var ikke konsultert på forhånd eller invitert til åpningen av senteret i mai.

Hva fikk Brende i retur fra palestinerne? I juni rykket Palestinian Non-Governmental Organizations Network (PNGO), med over 60 medlemsorganisasjoner, ut med «fordømmelse» av Norge.

– PNGO gjentar vår totale avvisning til å endre martyr Dalal Mughrabi Center som ble etablert i Burqa-landsbyen, skrev PNGO på sin nettside.

– I dag kan Brende være trygg på at han har gjort det rette. Alle venner av fred for israelere og palestinere bør takke ham, kommenterte MIFF.

I løpet av sommeren har både Danmark, Sverige, Sveits og Nederland fulgt Norges eksempel og stanset all støtte til WTAC, melder NGO Monitor i et nyhetsbrev 23. august. De fire landene gir mye av sin bistand til palestinerne gjennom Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat.

Å hylle terrorister på denne måten er ikke uvanlig i det palestinske samfunnet. Fra før har de palestinske selvstyremyndighetene oppkalt tre skoler etter Mughrabi. Palestinernes president Mahmoud Abbas har også oppkalt et datasenter etter den kvinnelige terroristen og hatt markeringer på fødselsdatoen hennes.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelSender seks tonn mat til Sør-Sudan
Neste artikkelSuperhelten slo knockout på boikottere
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise