Danmark, Sverige, Sveits og Nederland følger Børge Brendes eksempel

Bekrefter igjen at utenriksministeren gjorde det rette.

Utenriksminister Børge Brende. (Foto: Clarissa Villondo, Verdensbanken, flickr)
Utenriksminister Børge Brende. (Foto: Clarissa Villondo, Verdensbanken, flickr)

Dalal Mughrabi ledet terrorangrepet som drepte 37 sivile i historiens dødeligste terrorangrep i Israel. Tolv av de drepte var barn.

Et palestinsk ungdomssenter drevet av  Women’s Technical Affairs Committee (WTAC) åpnet i mai. Senteret ble oppkalt etter Mughrabi. Ved inngangspartiet hang også emblemet til den norske regjeringen, kunne MIFF melde 26. mai. Senteret hadde mottatt norske bistandsmidler via den palestinske valgkommisjonen og organisasjonen UN Women. Formålet skal ha vært å fremme kvinners deltakelse i valg.

Utenriksminister Børge Brende reagerte resolutt da Norges kobling til Mughrabi-senteret ble kjent.

– Glorifisering av terrorangrep er fullstendig uakseptabelt. Jeg tar på det sterkeste avstand fra at institusjoner på denne måten tar navn etter personer som har deltatt i terrorhandlinger. Dette er noe Norge ikke aksepterer å bli assosiert med, og det er uholdbart at norske bistandsmidler går til slike formål, erklærte Brende i en pressemelding fra Utenriksdepartementet samme dag. Han krevde at den norske støtten skulle bli tilbakebetalt.

Utenriksdepartementet skrev i pressemeldingen at det var først etter at den norske støtten var avsluttet at det ble kjent at senteret tok navnet etter Dalal Mughrabi. Norske myndigheter var ikke konsultert på forhånd eller invitert til åpningen av senteret i mai.

Hva fikk Brende i retur fra palestinerne? I juni rykket Palestinian Non-Governmental Organizations Network (PNGO), med over 60 medlemsorganisasjoner, ut med «fordømmelse» av Norge.

– PNGO gjentar vår totale avvisning til å endre martyr Dalal Mughrabi Center som ble etablert i Burqa-landsbyen, skrev PNGO på sin nettside.

– I dag kan Brende være trygg på at han har gjort det rette. Alle venner av fred for israelere og palestinere bør takke ham, kommenterte MIFF.

I løpet av sommeren har både Danmark, Sverige, Sveits og Nederland fulgt Norges eksempel og stanset all støtte til WTAC, melder NGO Monitor i et nyhetsbrev 23. august. De fire landene gir mye av sin bistand til palestinerne gjennom Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat.

Å hylle terrorister på denne måten er ikke uvanlig i det palestinske samfunnet. Fra før har de palestinske selvstyremyndighetene oppkalt tre skoler etter Mughrabi. Palestinernes president Mahmoud Abbas har også oppkalt et datasenter etter den kvinnelige terroristen og hatt markeringer på fødselsdatoen hennes.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise