– Slik krigen i Syria slutter nå, vil det bety katastrofe for Europa

Slik krigen i Syria nå ser ut til å gå mot slutten vil det bli mange flere syriske flyktninger som strømmer inn i Europa, ikke færre, mener den israelske forskeren Mordechai Kedar. Les hvorfor.

Syriske flyktninger går langs jernbanelinjene vest for Budapest. (Illustrasjonsfoto: Freedom House, flickr)
Syriske flyktninger går langs jernbanelinjene vest for Budapest. (Illustrasjonsfoto: Freedom House, flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I nær allianse med Bashar Assads regime i Damaskus har Iran og shia-muslimske militser tatt over større deler av Syria. Fremst blant de shia-muslimske militsene er Hizbollah fra Libanon, men det er også mange iranske, afghanske og iranske soldater. Hizbollah-leder Hassan Nasrallah erklærte for noen dager siden «seier» i krigen i Syria. Det som gjenstår er «spredte kamper», sa han, ifølge en avis som støtter hans bevegelse. Uttalelsene er gjengitt av nyhetsbyrået Reuters.

 

Ingen tilbakevending

Det er lett å tenke at millioner av syriske flyktninger kan vende tilbake den dagen borgerkrigen er over. Men slik er det ikke, ifølge den israelske forskeren Mordechai Kedar. Han er ekspert på Det muslimske brorskapet og andre islamistiske grupper og jobber ved Begin-Sadat Center for Strategic Studies. I en artikkel publisert 11. september gir Kedar to hovedforklaringer:

For det første er infrastruktur som elektrisitet, vann, avløp og kommunikasjon delvis eller fullstendig ødelagt i de fleste syriske byer og landsbyer. Hundretusenvis av bygninger er ubeboelige. «Det vil ta flere tiår og mange trillioner dollar å gjenoppbygge landet, og man kan vanskelig se for seg at verdenssamfunnet står i kø for å hjelpe med finansiering. Flyktninger vil ikke akseptere å bytte ut et telt i Jordan mot en ruin med null infrastruktur i et ødelagt Syria,» skriver Kedar.

Men den andre årsaken til at tilbakevending er uaktuelt er kanskje enda viktigere: De sunni-muslimske flyktningene frykter Syrias nye herskere – shia-muslimene. Ifølge Kedar har Iran allerede over en viss tid overført shia-muslimer fra land som Irak, Iran og Afghanistan til Syria. Målet er å endre landets demografiske sammensetning, slik at det får et shia-muslimsk flertall i stedet for et sunni-muslimsk flertall som landet hadde før borgerkrigen startet i 2011.

Assad-klanen tilhører alawittene, som har røtter i shia-islam. Til tross for at alawittene bare har utgjort omkring 10 prosent av befolkningen har de vært den dominerende gruppen. To ganger i nyere tid har sunni-muslimer fra flertallsbefolkningen gjort opprør. Det første fra 1976 til 1982 krevde livet til omkring 50.000 sivile. Det pågående opprøret har kostet livet til omkring 500.000. Nå ønsker alawittene å hindre et tredje opprør, og derfor vil de endre befolkningssammensetningen fra sunni-flertall til shia-flertall. De vil derfor ikke tillate at sunni-muslimske flyktninger returnerer hjem, og de vil sørge for at flyktningene frykter for å vende tilbake til et område som er tatt over av deres fiender.

 

En katastrofal kjedereaksjon

Hva skjer når millioner av syriske flyktninger i Jordan, Libanon og Tyrkia ser at de ikke har noe å vende tilbake til? Hva skjer med millioner av internt fordrevne syrere når de ser at de ikke kan vende tilbake til sine byer og landsbyer som før var sunni-muslimske?

Det vil sannsynligvis bli en masseflukt av sunni-muslimske syrere mot Europa og Nord-Amerika, mener Kedar. «Fredsløsningen» Russland og Iran nå bestemmer for Syria vil starte en kjedereaksjon som vil bli ødeleggende for Vesten, advarer Kedar.

Når IS og andre sunni-muslimske opprørsgrupper er nedkjempet, er det grunn til å frykte at tidligere krigere i disse gruppene vil blande seg med flyktningstrømmen i enda større grad enn før. «Noen av disse krigerne vil fortsette sin jihad på europeisk eller nord-amerikansk jord med våpen, bomber og bilangrep,» skriver Kedar.

Den israelske forskeren spår katastrofale konsekvenser for europeiske land som åpner sine grenser for flyktningene. En del av flyktningene vil ikke finne jobb og havne i fattige muslimske boligområder. Der vil de bli et lett bytte for ekstremister som rekrutterer til jihad. Kriminaliteten vil øke i mottakerlandene, ikke minst i form av seksuell trakassering og voldtekt, innbrudd, biltyveri, narkotika og svart arbeid.  Allerede er andelen første- og andre-generasjons innvandrere i Vest-Europa kraftig overrepresentert i fengsel i forhold til sin andel av befolkningen, påpeker Kedar.

Kjedereaksjonen vil fortsette: En strøm av nye syriske flyktninger vil intensivere de økonomiske, sosiale og sikkerhetsmessige utfordringene for Europa. Dette vil styrke høyresiden og ytre høyre, og virke sterkt destabiliserende for den sosiale orden. Noen politikere vil tilpasse seg muslimenes forventninger for å bli gjenvalgt, og vil dermed ofre sitt eget folks interesse på alteret til sin politiske karriere. Europeere som ser dette som et forræderi vil miste håp og starte utflytting fra land som er i sosial og økonomisk tilbakegang. «Denne flukten vil akselerere Europas omdannelse til en muslimsk region,» skriver Kedar.

Millioner av syriske flyktninger vil bli de iranske ayatollahenes middel til å ødelegge for det vantro, liberale, drukne og materialistiske Vesten. På Syrias jord har Teheran slått både Europa og Amerika, avslutter Kedar.

 

Relaterte artikler:

Israel-modellen er løsningen på flyktningkrisen

Feilen er ikke at jødene har fått en stat. Feilen er at ikke også andre grupper som blir diskriminert, forfulgt og jaget har fått sin egen stat, skrev MIFF i 2015.

Forrige artikkelNetanyahu håper å regjere i flere år til
Neste artikkelUnike fargebilder fra Det hellige land
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.