Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel nøytral til katalansk uavhengighet

Titusenvis av katalanerne feiret nylig at regionen erklærte uavhengighet fra Spania. (Foto: Jordi Ventura Plans/Flickr)
Titusenvis av katalanerne feiret nylig at regionen erklærte uavhengighet fra Spania. (Foto: Jordi Ventura Plans/Flickr)
I motsetning til USA og Den europeiske union vil ikke Israel avvise uavhengighetserklæringen.

I motsetning til USA og Den europeiske union vil ikke Israel ta stilling til katalansk uavhengighet, skriver den israelske avisen Times of Israel.

Nylig erklærte den spanske regionen Catalonia uavhengighet fra Spania. Den spanske regjeringen mener en slik uavhengighetserklæring både er ulovlig og anti-konstitusjonell. USA og Den europeiske union har støttet spanske myndigheter og avvist uavhengighetserklæringen. Det har ikke Israel gjort.

Spania skal nemlig ha sendt en forespørsel til Israel og bedt dem om å avvise den katalanske uavhengighetserklæringen i likhet med USA og EU, men det skal Israel ha nektet. De vil verken støtte eller avvise katalansk uavhengighet. Dermed skiller Israel seg fra linjen USA og EU har lagt seg på.

Israels nøytralitet skal ifølge avisen være en reaksjon på at Spania opptrer svært anti-israelsk i internasjonale fora. Spania er en stor bidragsyter til anti-israelske organisasjoner og kritiserer ofte Israels handlinger i den israelsk-palestinske konflikten i krassere ordlag enn andre europeiske land.

I tillegg blir støtten til Israel sett på som større i Catalonia enn i mange andre spanske regioner. Catalonia er en autonom region i det nordøstlige Spania og har et innbyggertall på over 7,5 millioner. Regionens hovedstad er Barcelona. Siden regionen arrangerte folkeavstemning om uavhengighet, og siden erklærte seg uavhengig, har den vært i konflikt med resten av Spania.

Føderasjonen av jødiske fellesskap i Spania, FCJE, uttalte på fredag at de er motstandere av det katalanske forsøket på løsrivelse fra resten av Spania.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart