Mannen bak Balfour-erklæringen

Storbritannias statsminister David Lloyd George mente jødenes rett til landet var viktigere enn ønskene til araberne som bodde i området.

David Lloyd George var statsminister i Storbritannia fra 1916 til 1922.
David Lloyd George var statsminister i Storbritannia fra 1916 til 1922.

Det er hundreårsdagen for Balfour-erklæringen, brevet som Lord Rothschild mottok fra Storbritannias utenriksminister Arthur James Balfour 2. november 1917.

Balfour-erklæringen uttrykker ikke bare Balfours egen støtte til de jødisk-zionistiske ambisjonene, brevet uttrykte også meningen til det britiske imperiets regjering, og fremfor alt statsminister David Lloyd George.

Lloyd George er den første og hittil eneste statsministeren i Storbritannia med bakgrunn fra Wales. Han er også den siste statsministeren fra det liberale partiet.

Lloyd George vokste opp på 1860- og 1870-tallet med en sterk religiøs oppdragelse.

– Jeg gikk på en skole hvor jeg ble undervist mye mer i historien til jødene enn historien til mitt eget land. Jeg kunne alle kongene i Israel utenat, men jeg tviler på om jeg kunne ha nevnt mer enn seks konger i England og ikke flere av kongene i Wales… Vi ble grundig innført i historien til menneskeslekten da den var i sin største herlighet, skal Lloyd George ha sagt da han snakket om sin oppvekst til det jødiske historiske samfunnet i 1925.

Lloyd George var ikke bare zionist på grunn av sin religiøse oppdragelse. Da han senere ble politiker, så han en jødisk statsdannelse som viktige verktøy for å oppløse det osmanske imperiet og sikre britisk dominans i Midtøsten, skriver Stephen Sizer i sin bok om kristenzionisme, ifølge bloggen The Balfour Project. Å sikre sjøveien til India var også et viktig strategisk mål.

– Zionisme, om den er rett eller feil, god eller dårlig, så er den, rotfestet i årlange tradisjoner, etter de nåværende behov og fremtidige håp, av langt større betydning enn ønskene og fordommene til de 700.000 araberne som nå bor i det gamle landet. Etter min mening er det rett, sa Lloyd George, ifølge boken Israel – a concise history of a nation reborn. Allerede på begynnelsen av 1900-tallet hadde han vært advokat for zionistbevegelsen i forhandlinger med britiske myndigheter.

I sine memoarer skrev Lloyd George at Balfour-erklæringen ble gitt til Chaim Weizmann «som en belønning for hans viktige arbeid med å fremstille aceton». Den britiske zionisten Weizmann var kjemiker og fant opp en ny metode for å lage store mengder aceton. Dette kjemiske stoffet var viktig i produksjonen av sprengstoffet britene trengte under første verdenskrig.

Inntil vår tid blir det diskutert hva Storbritannias regjering mente med et «nasjonalt hjemland» i Balfour-erklæringen. Lloyd George forklarte det i sin memoarer:

«Når det gjelder ordene «nasjonalt hjemland» som zionistene tillegger så stor betydning… ble det tenkt at når tiden var inne for representative institusjoner i Palestina, dersom jødene i mellomtiden hadde svart på muligheten som ble gitt dem og hadde blitt det klare flertallet av befolkningen, da kunne Palestina på denne måten bli et jødisk commonwealth [stat under britisk dominans].»

Han kritiserte også senere britiske regjeringer som la begrensninger på jødisk innvandring til mandatområdet. I 1937 sa han til Peel-kommisjonen: «Tanken om at jødisk innvandring skulle bli kunstig begrenset for at jødene skulle bli et varig mindretall var aldri i tanken til noen av dem som var involvert i å lage politikken [bak Balfour-erklæringen]. Det ville blitt ansett som urettferdig og som et svik mot folkene som vi søkte å rette oss mot.»

Både Jerusalem og Tel Aviv har gater oppkalt etter Lloyd George.

Forrige artikkelDette bildet er historisk
Neste artikkelSkal ha bombet syrisk våpenfabrikk
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.