Nekter å beklage Balfour-erklæringen

Storbritannias statsminister Theresa May er stolt over deres rolle i etableringen av Israel.
Theresa May og Benjamin Netanyahu studerer den orginale Balfour-erklæringen. Det gjør også Sara Netanyahu og etterkommere av Lord Balfour og Lord Rothschild. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)
Theresa May og Benjamin Netanyahu studerer den orginale Balfour-erklæringen. Det gjør også Sara Netanyahu og etterkommere av Lord Balfour og Lord Rothschild. Bildet ble tatt i forbindelse med 100-årsjubileet. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)

Den britiske statsministeren Theresa May sier det er helt uaktuelt å beklage Balfour-erklæringen fra 1917. Den banet vei for etablering av staten Israel. Palestinere har protestert kraftig mot at den britiske regjeringen markerer 100-årsjubileet for Balfour-erklæringen med stolthet, men statsministeren bare avfeier de palestinske protestene, skriver avisen Times of Israel.

– Vi er stolt over at vi var pionerer i etableringen av staten Israel, sier May.

2. november var hundreårsdagen for Balfour-erklæringen, brevet som Lord Rothschild mottok fra Storbritannias utenriksminister Arthur James Balfour.

Balfour-erklæringen uttrykker ikke bare Balfours egen støtte til de jødisk-zionistiske ambisjonene, brevet uttrykte også meningen til det britiske imperiets regjering, og fremfor alt statsminister David Lloyd George.

– Når noen mener vi skal beklage dette brevet, sier jeg absolutt ikke.

Uttalelsene fra May kom under en jubileumsmiddag for Balfour-erklæringen. Under talen skal den britiske statsministeren uhemmet ha rost den jødiske staten som en «oppstarts-nasjon og et symbol på åpenhet, et levende demokrati og et eksempel til etterfølgelse for resten av verden når det kommer til rettighetene til kvinner og medlemmer av LHBT-miljøet.»

May uttalte seg også kritisk til BDS-bevegelsen, som kjemper for boikott, desinvestering og sanksjoner mot Israel. May mener slike anti-israelske bevegelser er knyttet opp mot en «ny og skadelig form for antisemittisme.»

– La meg være klar. Å være kritisk til Israels handlinger er aldri – og kan aldri være – en unnskyldning for å stille spørsmål ved Israels rett til å eksistere. På samme måte som kritikk av Storbritannias handlinger ikke er en unnskyldning for å stille spørsmål ved vår rett til å eksistere, sier May.

Selv om den britiske statsministeren er stolt over landets rolle i etableringen av staten Israel mener hun den 100 år gamle Balfour-erklæringen fortsatt ikke er fullført. Balfours visjon om en fredelig sameksistens mellom jøder og arabere er fortsatt et godt stykke unna å bli en realitet.

– Skal vi ha en realistisk sjanse til å nå det målet, må begge sider inngå kompromisser, sier May, som understreker at hun støtter tostatsløsningen.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise