Britisk minister tvunget til å gå av etter flere uoffisielle møter i Israel

Priti Patel holdt møter med Netanyahu og israelske tjenestemenn hemmelig.
Bistandsministeren Priti Patel måtte trekke seg fra jobben på grunn av uoffisielle møter i Israel. (Foto: Russell Watkins/Flickr)
Bistandsministeren Priti Patel måtte trekke seg fra jobben på grunn av uoffisielle møter i Israel. (Foto: Russell Watkins)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Den britiske bistandsministeren Priti Patel ble onsdag tvunget til å trekke seg fra stillingen. Patel skal ha hatt en rekke uoffisielle møter med israelske tjenestemenn under en ferietur til Israel i sommer. Blant annet skal hun ha møtt Israels statsminister Benjamin Netanyahu, skriver Times of Israel.

Den britiske statsministeren Theresa May kalte nylig Patel hjem fra et oppdrag i Afrika for å få hennes forklaring på de uoffisielle møtene med israelske politikere. I møtene skal Patel ifølge rapportene ha diskutert mulighetene for at Storbritannia kunne flytte bistandsmidler over til den israelske hæren, som igjen skulle gi medisinsk hjelp til syriske flyktninger.

«Jeg gir en uforbeholden unnskyldning til deg og regjeringen for det som har skjedd og tilbyr deg min oppsigelse», skriver Patel i et brev til May.

Videre skriver hun at møtene har skjedd mens hun har vært på en privat ferie og at det er under den standarden man kan forvente av en minister.

«Selv om mine handlinger har vært i beste intensjon, har handlingene vært under de standarder for åpenhet jeg selv har fremmet og kjempet for.»

May aksepterte Patels oppsigelse og svarte at «Storbritannia og Israel er nære allierte. Vi skal jobbe tett sammen, men det må gjøres formelt.»

Patel skal ha hatt tolv møter med israelske politikere i løpet av ferien sin, uten at utenriksdepartementet eller statsministeren ble informert om det.

I Israel har opposisjonsleder Isaac Herzog fra Arbeiderpartiet omtalt Patels oppsigelse som «et stort tap» for både Israel og Storbritannia.

Saken har fått stor oppmerksomhet i britiske medier. Sir Eric Pickles, leder av Israels venner i Det konservative partiet, mener møtene ikke ville ført til så mye oppstyr hvis det hadde dreid seg om et annet land enn Israel.

– Jeg tror ikke denne saken hadde fått så mye oppmerksomhet hvis det var politikere i Belgia hun hadde møtt, sier den tidligere britiske ministeren.

Avisen Ha’aretz skriver at Patel også skal ha besøkt et militærsykehus på Golanhøydene. Storbritannia anser dette området som et okkupert område.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise