Britisk minister tvunget til å gå av etter flere uoffisielle møter i Israel

Priti Patel holdt møter med Netanyahu og israelske tjenestemenn hemmelig.

Bistandsministeren Priti Patel måtte trekke seg fra jobben på grunn av uoffisielle møter i Israel. (Foto: Russell Watkins/Flickr)
Bistandsministeren Priti Patel måtte trekke seg fra jobben på grunn av uoffisielle møter i Israel. (Foto: Russell Watkins)

Den britiske bistandsministeren Priti Patel ble onsdag tvunget til å trekke seg fra stillingen. Patel skal ha hatt en rekke uoffisielle møter med israelske tjenestemenn under en ferietur til Israel i sommer. Blant annet skal hun ha møtt Israels statsminister Benjamin Netanyahu, skriver Times of Israel.

Den britiske statsministeren Theresa May kalte nylig Patel hjem fra et oppdrag i Afrika for å få hennes forklaring på de uoffisielle møtene med israelske politikere. I møtene skal Patel ifølge rapportene ha diskutert mulighetene for at Storbritannia kunne flytte bistandsmidler over til den israelske hæren, som igjen skulle gi medisinsk hjelp til syriske flyktninger.

«Jeg gir en uforbeholden unnskyldning til deg og regjeringen for det som har skjedd og tilbyr deg min oppsigelse», skriver Patel i et brev til May.

Videre skriver hun at møtene har skjedd mens hun har vært på en privat ferie og at det er under den standarden man kan forvente av en minister.

«Selv om mine handlinger har vært i beste intensjon, har handlingene vært under de standarder for åpenhet jeg selv har fremmet og kjempet for.»

May aksepterte Patels oppsigelse og svarte at «Storbritannia og Israel er nære allierte. Vi skal jobbe tett sammen, men det må gjøres formelt.»

Patel skal ha hatt tolv møter med israelske politikere i løpet av ferien sin, uten at utenriksdepartementet eller statsministeren ble informert om det.

I Israel har opposisjonsleder Isaac Herzog fra Arbeiderpartiet omtalt Patels oppsigelse som «et stort tap» for både Israel og Storbritannia.

Saken har fått stor oppmerksomhet i britiske medier. Sir Eric Pickles, leder av Israels venner i Det konservative partiet, mener møtene ikke ville ført til så mye oppstyr hvis det hadde dreid seg om et annet land enn Israel.

– Jeg tror ikke denne saken hadde fått så mye oppmerksomhet hvis det var politikere i Belgia hun hadde møtt, sier den tidligere britiske ministeren.

Avisen Ha’aretz skriver at Patel også skal ha besøkt et militærsykehus på Golanhøydene. Storbritannia anser dette området som et okkupert område.

Forrige artikkelTatt med kniv, kjøttøks og Koranen
Neste artikkelLøgnindustrien mot Israel i Norge
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.