– Vi ønsker et bedre forhold til Israel

Den svenske riksdagspresidenten Urban Ahlin ønsker å reparere forholdet.
Den svenske riksdagspresidenten Urban Ahlin ønsker å forbedre landets forhold til Israel. (Foto: Anders Löwdin/Flickr)
Den svenske riksdagspresidenten Urban Ahlin ønsker å forbedre landets forhold til Israel. (Foto: Anders Löwdin/Flickr)

Sverige ønsker å forbedre det ikke akkurat varme forholdet mellom Stockholm og Jerusalem. Derfor har den svenske riksdagspresidenten Urban Ahlin lagt ut på en tre-dagers tur i regionen, skriver avisen Times of Israel.

– Formålet med besøket mitt er å vise at det er stor interesse fra svensk side i å ha et godt forhold til Israel. Vi tror det er mange områder hvor vi kan samarbeide bedre enn i dag, som for eksempel handel og IT, sier Ahlin.

Sverige var i 2014 det første vestlige landet som anerkjente en palestinsk stat. Det førte til et kjølig forhold mellom Sverige og Israel. Forholdet ble ikke noe bedre av at den svenske utenriksministeren Margot Wallström kom med en rekke kontroversielle uttalelser om Israel og israelske soldater.

Det førte til at ingen israelske politikere ville møte Wallström i forbindelse med et planlagt besøk til regionen. Det endte med at hele reisen ble avlyst. Tidligere i år nektet Israels statsminister Benjamin Netanyahu å møte den svenske statsministeren Stefan Löfven under et FN-toppmøte i New York.

Nå håper den svenske riksdagspresidenten at forholdet kan repareres.

– For meg er Israel veldig nært mitt hjerte. Vi gjør alt vi kan i det svenske parlamentet for å rette søkelyset på saker som kampen mot antisemittisme.

Ahlin, som tilhører de svenske sosialdemokratene, ble invitert til Israel av Knesset-ordfører Yuli Edelstein, som nylig hadde vært i Stockholm. Ahlin møtte Edelstein og flere politikere i det israelske parlamentet, men han hadde ikke noen samtaler med medlemmer av den israelske regjeringen.

– Israelere flest vet at Sverige er en trofast venn av Israel. Vi har vist det gjennom historien og vi vil vise det i framtiden, sier Ahlin i avisintervjuet.

Den svenske riksdagspresidenten møtte også palestinernes statsminister Rami Hamdallah, som benyttet anledningen til å oppfordre andre europeiske land til å gjøre det samme som Sverige: anerkjenne den palestinske staten.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise