Faktisk helt feil at Sverige og Israel har «et godt forhold»

Sverige og Israel har «et godt forhold», hevder Sosialdemokraternas rikdagspolitiker Laila Naraghi. FriFagbevegelse gjengir faktafeilen helt ukritisk.
Riksdagsmedlem Laila Naraghi kommer med alternative fakta om Sveriges forhold til Israel. (Foto: Dunderzklumpen/Wikimedia Commons)
Riksdagsmedlem Laila Naraghi kommer med alternative fakta om Sveriges forhold til Israel. (Foto: Dunderzklumpen/Wikimedia Commons)

Da Sverige anerkjente «Palestina» som egen stat i 2014, var Laila Naraghi rådgiver for den svenske utenriksminsiteren Margot Wallström. Nå er hun medlem av Riksdagen for Sosialdemokraterna.

29. november var Naraghi i Norge for å tale palestinernes sak, invitert av Fagforbundet. Hun vil at også Norge skal anerkjenne Palestina.

FriFagbevegelse forteller om Naraghis besøk og skriver helt til slutt i sin artikkel:

«Politikeren fortalte at Sveriges utenriksminister fikk mye negativ omtale i israelsk media da de anerkjente Israel. I dag har de to landene et godt forhold, påpeker hun.»

Det første er faktisk helt riktig, og det siste er faktisk helt feil.

«Sverige er ingen venn av Israel,» skrev riksdagsmedlemmet Mathias Sundin i 2015.

«Sveriges regjering står på feil side av historien og på feil side moralsk,» sa den israelske opposisjonsopolitikeren Yair Lapid i august 2016.

«Forholdet mellom våre land kan bare bli bedre,» sa Anna Kinberg Batra, leder for Moderatarna i Sverige i september 2016.

Det har ikke skjedd noe siden som indikerer at forholdet mellom de to landene er reparert. Så sent som i september nektet Benjamin Netanyahu å møte Sveriges statsminister Stefan Löfven. Da den svenske riksdagspresidenten Urban Ahlin besøkte Israel i november fikk han ikke noen møter med den israelske regjeringen.

I høst sendte Israel en ny ambassadør til Stockholm. «Det er ingen hemmelighet at Sveriges politikk overfor Israel er veldig problematisk,» sa han i et intervju i september.

Stefan Dozzi er generalsekretær for Vänskapsförbundet Sverige – Israel (MIFFs søsterorganisasjon i Sverige). Han kommenterer Naraghis uttalelse slik: «Relasjonen mellom Sverige og Israel er svært dårlig og alvorlig skadet. Dette skyldes alene den svenske regjeringens dypt urettferdige og krenkende behandling av Israel. Ikke minst har Margot Wallström personlig bidratt til den usle relasjonen som i prinsippet er dypfryst.»

Dozzi håper det kan bli bedring i relasjonen med Israel etter Sveriges neste valg i 2018.

– Vi trenger en ny Israel-vennlig regjering, sier han.

En ensidig norsk anerkjennelse av en palestinsk stat vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalene, påpekte MIFF i august 2017. Valgresultatet sikrer at det ikke blir noen norsk anerkjennelse av «Palestina» de neste fire årene og sikrer at relasjonene mellom Israel og Norge ikke havarerer slik de har gjort mellom Jerusalem og Stockholm, skrev vi i september.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise