Karikaturer ble for sterk kost for EU

Dette er en av karikaturene som ble for sterk kost for Europaparlamentet. (Karikatur: Guy Morad)
Dette er en av karikaturene som ble for sterk kost for Europaparlamentet. (Karikatur: Guy Morad)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det europeiske parlamentet har avslått en forespørsel om å vise en utstiling av karikaturer som viser det iranske regimets menneskerettighetsbrudd. Nå skal utstillingen i stedet vises på utsiden, skriver avisen Yedioth Ahronoth.

For ti måneder siden søkte Israeli Cartoon Project (TCIP) og American Jewish Committee om tillatelse fra EU til å vise fram utstillingen inne i parlamentet i Brussel. De fikk hjelp til å søke av Yesh Atid-leder Yair Lapid.

- Jeg vil heller krige med tegninger enn droner, sier Uri Fink, som har tegnet denne karikaturen.
– Jeg vil heller krige med tegninger enn droner, sier Uri Fink, som har tegnet denne karikaturen. (Karikatur: Uri Fink)

Men for bare noen dager siden fikk arrangørene beskjed av EU om at de ikke fikk vise fram karikaturene, fordi «utstillingen var for kontroversiell».

Arrangørene har valgt å ikke gi opp og vil derfor stille ut karikaturene på utsiden av parlamentsbygningen førstkommende onsdag.

– EUs beslutning om å avlyse karikaturutstillingen gjør EU selv til en karikatur. De feiler i å skille mellom drapsmaskiner og deres bytte, mellom terrorister og deres ofre. Man valgte å vise utstillingen i Brussel for å minne verden på sannheten: Iran er et islamistisk terror-diktatur som tror på blodsutgytelse, sier Lapid.

Utstillingen fokuserer på et bredt spekter av menneskerettighetsbrudd i Iran og hos deres samarbeidspartnere: brudd på kvinners rettigheter, politisk undertrykkelse og dødsstraff for homofili. Flere av de beste illustratørene og karikaturtegnerne i Israel har levert et bidrag til utstillingen.

– Vi er her for å vise solidaritet med det iranske folk. Jeg har alltid foretrukket krig med tegneserier framfor droner. Dette er en fantastisk måte å formidle budskapet på, sier den kjente israelske tegneren Uri Fink.

Utstillingen skal fokusere på menneskerettighetsbrudd i Iran, som henrettelse av homofile.
Karikaturutstillingen skal fokusere på menneskerettighetsbrudd i den islamske republikken, som henrettelse av homofile.


Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag