Han vil flytte landets ambassade til Jerusalem

Den tsjekkiske presidenten Miloš Zeman mener europeiske politikere er feige.

Den tsjekkiske presidenten Milos Zeman i møte med Benjamin Netanyahu. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)
Den tsjekkiske presidenten Milos Zeman i møte med Benjamin Netanyahu i 2013. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)
GRIP SJANSEN!
Jødehatet er på frammarsj i Europa, ofte i form av demonisering av den jødiske staten. Bli medlem i MIFF for å bekjempe jødehatet og få ut sannheten!

Den tsjekkiske presidenten Miloš Zeman sier landet hans planlegger å flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. Det var under en seremoni for å markere Israels 70-årsdag på slottet i Praha at Zeman fortalte om landets intensjon om å flytte ambassaden, skriver avisen Yedioth Ahronoth.

Kort tid etter uttalelsen kom det tsjekkiske utenriksdepartementet med en presisering. De skriver at statusen til Jerusalem må avgjøres i forhandlinger.

– Den tsjekkiske republikk respekterer fullt ut EUs felles politikk, som ser på Jerusalem som den framtidige hovedstaden til staten Israel og til den framtidige staten Palestina, skriver det tsjekkiske utenriksdepartementet.

Under 70-årsjubileet sa Zeman at det var en «stor ære» å invitere israelske representanter til Praha. Videre fortalte han om landets intensjon om å flytte ambassaden, selv om omstendighetene og detaljene foreløpig er uklare.

Zeman kritiserte også andre europeiske politikere som har fordømt USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide var en av dem som var kritiske til USAs avgjørelse.

– Jeg synes de er noen feiginger. Det er kanskje ikke så populært, men jeg synes det er den rette tingen å gjøre. Uansett, la meg slutte med en siste setning – neste år i Jerusalem, sa presidenten og spilte på bønnen som både religiøse og ikke-religiøse jøder har bedt over hele verden i hundrevis av år.

Presidenten sier at Tsjekkia i første omgang vil flytte et konsulat til Jerusalem. Det vil skje allerede i løpet av neste måned. I tillegg skal det åpnes et tsjekkisk kultursenter i byen. Det er første skritt for å etablere en eventuell ambassade i byen, forklarer det tsjekkiske utenriksdepartementet.

Utover det er det ikke kommet noen tidsplan for når en eventuell flytting av ambassaden vil skje, men Zeman skriver i et brev til Israels statsminister Benjamin Netanyahu at han håper han vil være med på åpningen av den nye tsjekkiske ambassaden i slutten av neste år.

Romania ble det første EU-landet som annonserte at de har planer om å flytte sin ambassade fra Tel Aviv til den israelske hovedstaden Jerusalem.

– Norge må følge etter, sier MIFF-leder Bengt-Ove Nordgård.

Fra før er det kjent at USA og Guatemala flytter sin ambassader.

DEL
Forrige artikkelLikvidert Hamas-ingeniør forhandlet frem en våpenavtale med Nord-Korea
Neste artikkelTi ungdommer omkom i flom
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Personsjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.