Lærer nektet elev å holde foredrag til forsvar for Israel

En 17 år gammel svensk jente vil holde foredrag om Israel-Palestina-konflikten sett fra Israels side. Det førte til en strøm av negative reaksjoner og nekt fra læreren.

I stedet for å kjempe for ytringsfrihet, bøyde læreren av for press fra pøbelen i klassen. (Skjermdump fra SVT)
I stedet for å kjempe for ytringsfrihet, bøyde læreren av for press fra pøbelen i klassen. (Skjermdump fra SVT)

18. april meldte SVT: «Anna, en elev på ett gymnasium i Göteborg, skulle hålla ett tal i skolan. Hon ville prata om konflikten mellan Israel och Palestina. Det väckte så negativa reaktioner på skolan att lärarna försökte stoppa Annas framförande.»

Temaet som Anna (SVT har anonymisert henne) hadde satt opp var «Israel-Palestinakonflikten, för Israel». Etter en strøm av negative reaksjoner fra medelever, ble Anna innkalt til et møte og bedt om å skifte emne. «Stemningen i klassen er så opprørt,» forklarte læreren.

SVT var med Anna da hun ringte opp læreren og ba om å bytte tilbake.

– Ok, om du vil holde foredraget vet du hvordan de kommer til å reagere. Du vet jo hvordan de har reagert allerede før du holder foredraget. Tenk på det, forstår du? De kommer til å hakke på deg, sier læreren.

I utgangspunktet hadde læreren støtte fra rektor i å nekte Anna, men da SVT tok kontakt med rektor innrømte hun hadde de hadde gjort en feil.

– Forstår du at det er et demokratiproblem at elever opplever at de blir nektet fri ytring? spør journalisten.

– Ja, det forstår jeg absolutt, svarer rektor.

– Men du tok ikke affære da det du fikk høre om det?

– Nei, det gjorde jeg ikke. Ikke da, svarer rektor.

Dagen etter at SVT tok opp saken, fikk Anna ny beskjed: Hun får holde foredraget.

Hurra for Anna og hurra for SVT. Skam over læreren og rektor som lot seg presse av pøbelen.

Forrige artikkelMIFF feirer ett år i Danmark
Neste artikkel– NRKs innslag var så ensidig at det ble en gedigen løgn
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.