Sveits bruker millioner på juridisk krigføring mot Israel

Finansierer kampanjer for å få Israel dømt i den internasjonale straffedomstolen.

Sveits finansierer organisasjoner som blander seg inn i interne anliggende i Israel, skriver avisen Israel Hayom. (Foto: Flickr/CC)
Sveits finansierer organisasjoner som blander seg inn i interne anliggende i Israel. (Foto: Flickr/CC)

Den sveitsiske regjeringen har direkte finansiert juridisk aktivitet rettet mot Israel i løpet av det siste året. Pengene, over 17 millioner kroner, er overført fra det sveitsiske utenriksdepartementet til en rekke israelske og palestinske organisasjoner. Det skriver den israelske avisen Israel Hayom.

Pengeoverføringen fant sted like etter at den sveitsiske regjeringen hadde avsluttet sin finansielle støtte til Ramallah-baserte Human Rights and International Law Secretariat, på grunn av deres støtte til BDS-bevegelsen. Til syvende og sist gikk likevel de sveitsiske skattepengene til å finansiere mer eller mindre de samme prosjektene – rene anti-israelske prosjekter.

Israel Hayom har sett kontraktene, som er underskrevet av både sveitsiske diplomater i Ramallah og seks pro-palestinske organisasjoner. I tillegg er det overført midler til tre israelske organisasjoner: Hamoked, en israelsk menneskerettighetsorganisasjon, organisasjonen Leger for menneske-rettigheter og Juridisk senter for rettigheter til arabiske minoriteter i Israel.

Noe av det som Sveits i henhold til kontrakten har finansiert er at det skal bygges straffesaker mot Israel i den internasjonale straffedomstolen, samt samle inn vitnesbyrd, gjennomføre feltinspeksjoner og gi juridisk bistand.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har tidligere omtalt den internasjonale straffedomstolen som en av de største truslene mot Israel.

Andre aktiviteter som Sveits har finansiert er å forstyrre Israels riving av terroristers hjem. For eksempel står det i kontrakten med Hamoked at de skal varsle palestinere som er «involvert i voldshandlinger», hvis huset deres står i fare for å bli revet – en praksis Israel har for å avskrekke terrorister.

Sveits finansierer også en rekke andre prosjekter som direkte blander seg inn i Israels interne anliggende, som å gi støtte til fengslede terrorister, deltakelse i protester for å få fanger løslatt og juridisk hjelp til familiene.

Den sveitsiske ambassaden i Israel skriver i en epost til avisen at de ikke har en politikk som er ment å skade staten Israel: «Sveits har et blomstrende forhold til Israel på mange felter. I samsvar med § 54 i den sveitsiske konstitusjonen fremmer den sveitsiske regjeringen respekt for menneskerettigheter og demokrati, samt fredelig sameksistens mellom mennesker rundt om i verden», skriver ambassaden til Israel Hayom.

Shaun Sacks, seniorforsker ved NGO Monitor, sier han er overrasket over avsløringen og mener saken «krever øyeblikkelig oppmerksomhet».

– Sveits er et land som er vennlig innstilt til Israel og som for bare to år siden vedtok en lov som forbyr finansiering av organisasjon som fremmer antisemittisme eller har bånd til terrororganisasjoner. Derfor er dette som nå kommer frem helt klart et brudd på enhver diplomatisk norm, sier han.

Forrige artikkelMade in Israel: Intels kraftigste prosessor noensinne
Neste artikkelBer alle israelere om å straks forlate Sri Lanka
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.