Hvordan norsk bistand går til grupper som EU definerer som terrororganisasjoner

Norsk og europeisk bistand fortsetter å strømme til terrorgrupper via bistanden til palestinske myndigheter.

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide. (Foto: Violaine Martin, FN, flickr)
Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide. (Foto: Violaine Martin, FN, flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

MIFF satte fokus på denne saken allerede i november 2019: Regjeringen sier så fint at den «aktivt vil motarbeide økonomiske bidrag til terrorisme», likevel fortsetter pengene å strømme inn i en kasse som finansierer minst én EU-listet terrororganisasjon. Vi viste også at palestinske myndigheter de siste årene har brukt over en milliard kroner på komitéer som ikke er i funksjon.

23. juni kom Palestinian Media Watch med en ny, omfattende rapport som dokumenterer mer i detalj hvordan internasjonal bistand går fra palestinske myndigheter, via PLO, til ulike palestinske grupper som EU har definert som terrororganisasjoner.

I første kvartal 2020 overførte palestinske myndigheter om lag 560 millioner kroner til «PLO institusjoner». Den nest største fraksjonen i PLO, Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP), er en organisasjon som både USA og EU har på sine terrorlister.

EU har i den senere tid strammet inn på sine regler, for å unngå at bistand som blir gitt til frivillige organisasjoner (NGOer) blir videreført til organisasjoner som står på EUs terrorliste. Dessverre er verken EU eller Norge våken for at bistand som blir gitt til palestinske myndigheter blir videreført til terrororganisasjoner.

Forrige artikkelIsrael stenger av flere byer
Neste artikkel11 stortingsrepresentanter truer Israel med konsekvenser – og hvorfor de tar feil
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.