EU advarer Serbia og Kosovo mot å flytte sine ambassader til Jerusalem

Antyder at det kan påvirke deres ønske om medlemskap.

Serbias president Aleksandar Vucic, USAs president Donald Trump og Kosovos statsminister Avdulla Hoti skriver under en avtale i Det hvite hus 4. september 2020. Ikke alt falt i avtalen falt i god jord hos EU. (Foto: Joyce N. Boghosian, Det hvite hus, flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Den europeiske union (EU) advarer Serbia og Kosovo om at det kan undergrave deres muligheter for EU-medlemskap hvis de flytter sine ambassader til Jerusalem, skriver avisen Israel Hayom.

Det var under et toppmøte i Det hvite hus 4. september at det ble kjent at de to landene er blitt enige om å normalisere økonomiske forbindelser, tolv år etter at Kosovo erklærte uavhengighet fra Serbia i 2008.

I avtalepakken som Trump-administrasjonen har meklet frem, ligger det også inne at Serbia kommer til å flytte sin ambassade i Israel til Jerusalem innen juli 2021. Serbia kan dermed ble det første europeiske landet som flytter sin ambassade fra Tel Aviv til Israels hovedstad.

Det ble også varslet fredag at Kosovo og Israel anerkjenner hverandre og etablerer diplomatiske forbindelser. Også Kosovo har varslet at de vil etablere en ambassade i Jerusalem, som første land med muslimsk flertall.

Kunngjøringen i Det hvite hus skal ha kommet overraskende på EU, som har hatt en langvarige politikk om at Jerusalems status skal avgjøres i forhandlinger mellom Israel og palestinerne. EU mener Serbia, som er kandidat til å bli EU-medlem, må respektere denne politikken.

– Ingen av EUs medlemsland har sin ambassade i Jerusalem. Ethvert diplomatisk skritt som kan skape forvirring rundt EUs felles holdning til Jerusalem er av alvorlig bekymring, sier EU-talsmann Peter Stano.

EU skal før møtet i Det hvite hus bare ha kjent til normalisering i forholdet mellom Serbia og Kosovo, ikke om flytting av ambassader til Jerusalem.

Den israelske politikeren Sharren Haskel fra partiet Likud, som også er leder av Knessets utenrikskomités underutvalg, sier «EUs forsøk på å irettesette Serbia og Kosovo er sjokkerende». Hun oppfordrer samtidig andre land til «å flytte sine ambassader til Jerusalem, det jødiske folks evige hovedstad».

Forrige artikkelIsraelere planla bombeangrep for Hamas
Neste artikkelKrever unnskyldning fra palestinerne
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.