Det blir færre og færre jøder i Europa

Den jødiske befolkningen i Europa er ned 60% siden 1970.
En jøde med kippa besøker et Holocaust-minnesmerke i den tyske hovedstaden Berlin. (Foto: Mini Malist/Flickr)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Andelen av befolkningen i Europa som er jøder er like lav nå som for 1000 år siden, og andelen synker stadig, viser en ny stor demografisk studie.

Studien publisert av London-baserte Institute for Jewish Policy Research sier at 1,3 millioner mennesker definerer seg selv som jøder i det kontinentale Europa, Storbritannia, Tyrkia og Russland, skriver Times of Israel.

Dette tallet har gått ned med nesten 60 prosent siden 1970, da det var 3,2 millioner jøder i det samme området. Denne nedgangen, som følger drapet på rundt seks millioner jøder i Holocaust, skyldes i hovedsak utvandringen av mer enn 1,5 millioner jøder etter jernteppes fall, viser studien.

Men også Vest-Europa har mistet 8,5 prosent av sin jødiske befolkning siden 1970. I dag bor det bare litt over en million jøder i det vestlige delen av Europa, sammenlignet med 1.112.000 for 50 år siden. Spesielt det jødiske samfunnet i Tyskland er i ferd med å forsvinne, fordi over 40% av landets jøder er over 65 år. Kun 10% er under 15 år.

Denne realiteten, som også er tilfellet i Russland og Ukraina, gir oss et pekepinn om at andelen jøder i mange europeiske land bare vil fortsette å synke. Samtidig er utvandringen fra mange land stor, spesielt fra Frankrike, som har den største jødiske befolkningen i Europa. I dag bor det rundt 449.000 jøder i Frankrike, mot 530.000 i 1970. Bare siden 2000 har over 50.000 franske jøder emigrert til Israel.

Studien er den mest omfattende undersøkelsen av jødisk demografi som noensinne er gjennomført i Europa, og langt mer vidtrekkende enn en undersøkelse som ble gjennomført av Den europeiske union (EU) i 2018.

Andelen jøder som bor i Europa er omtrent den samme i dag som den var på tidspunktet for den første jødiske folketellingen, gjennomført av Benjamin Tudela, en jødisk middelalderreisende, i 1170, skriver forfatterne av studien.

De understreker at andelen jøder i Europa ville vært «helt annerledes» hvis ikke Holocaust hadde skjedd, men sier likevel at mange av trendene og nedgangen man ser i dag «har lite med folkemordet å gjøre». De peker blant annet på at mange jøder gifter seg med ikke-jøder og at det fødes stadig færre barn, som er en del av en generell nedgang i hele Europa.

Mens jødene i Europa i år 1900 utgjorde hele 83% av verdens jøder, utgjør de europeiske jødene i dag bare 9% av verdens jødiske befolkning. I dag bor den største andelen jøder i Israel, mens den nest største andelen bor i USA.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise