Det blir færre og færre jøder i Europa

Den jødiske befolkningen i Europa er ned 60% siden 1970.
En jøde med kippa besøker et Holocaust-minnesmerke i den tyske hovedstaden Berlin. (Foto: Mini Malist/Flickr)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Andelen av befolkningen i Europa som er jøder er like lav nå som for 1000 år siden, og andelen synker stadig, viser en ny stor demografisk studie.

Studien publisert av London-baserte Institute for Jewish Policy Research sier at 1,3 millioner mennesker definerer seg selv som jøder i det kontinentale Europa, Storbritannia, Tyrkia og Russland, skriver Times of Israel.

Dette tallet har gått ned med nesten 60 prosent siden 1970, da det var 3,2 millioner jøder i det samme området. Denne nedgangen, som følger drapet på rundt seks millioner jøder i Holocaust, skyldes i hovedsak utvandringen av mer enn 1,5 millioner jøder etter jernteppes fall, viser studien.

Men også Vest-Europa har mistet 8,5 prosent av sin jødiske befolkning siden 1970. I dag bor det bare litt over en million jøder i det vestlige delen av Europa, sammenlignet med 1.112.000 for 50 år siden. Spesielt det jødiske samfunnet i Tyskland er i ferd med å forsvinne, fordi over 40% av landets jøder er over 65 år. Kun 10% er under 15 år.

Denne realiteten, som også er tilfellet i Russland og Ukraina, gir oss et pekepinn om at andelen jøder i mange europeiske land bare vil fortsette å synke. Samtidig er utvandringen fra mange land stor, spesielt fra Frankrike, som har den største jødiske befolkningen i Europa. I dag bor det rundt 449.000 jøder i Frankrike, mot 530.000 i 1970. Bare siden 2000 har over 50.000 franske jøder emigrert til Israel.

Studien er den mest omfattende undersøkelsen av jødisk demografi som noensinne er gjennomført i Europa, og langt mer vidtrekkende enn en undersøkelse som ble gjennomført av Den europeiske union (EU) i 2018.

Andelen jøder som bor i Europa er omtrent den samme i dag som den var på tidspunktet for den første jødiske folketellingen, gjennomført av Benjamin Tudela, en jødisk middelalderreisende, i 1170, skriver forfatterne av studien.

De understreker at andelen jøder i Europa ville vært «helt annerledes» hvis ikke Holocaust hadde skjedd, men sier likevel at mange av trendene og nedgangen man ser i dag «har lite med folkemordet å gjøre». De peker blant annet på at mange jøder gifter seg med ikke-jøder og at det fødes stadig færre barn, som er en del av en generell nedgang i hele Europa.

Mens jødene i Europa i år 1900 utgjorde hele 83% av verdens jøder, utgjør de europeiske jødene i dag bare 9% av verdens jødiske befolkning. I dag bor den største andelen jøder i Israel, mens den nest største andelen bor i USA.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise