Vil «restarte» Israels forhold til Europa

Utenriksminister Yair Lapid er på en europeisk sjarmoffensiv.
Israels utenriksminister Yair Lapid i møte med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mandag 12. juli. (Foto: NATO)

Den høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk i EU, Josep Borrell, ønsket mandag den israelske utenriksministeren Yair Lapid velkommen til Brussel og sa det var en mulighet for å «restarte» Israels forhold til EU.

Borrell bemerket at Israels forhold til EU hadde forverret seg de siste årene og sa «dagens møte med Lapid er en fantastisk sjanse til å starte forholdet til Israel på nytt fra et bilateralt ståsted», men også med tanke «på situasjonen i Midtøsten», skriver den israelske avisen Ha’aretz.

Mandag møtte Lapid også generalsekretæren i NATO, Jens Stoltenberg, hvor han påpekte de felles verdiene som Israel og forsvarsalliansen deler. Lapid sa Israel var villige til å inngå et større samarbeid med NATO innen felt som etterretning, cyber, klimaendringer og mer.

Lapid vil også være hovedgjesten i et møte i Utenriksrådet i Brussel mandag, hvor 26 utenriksministere fra EU deltar. Diplomatiske kilder sier til Ha’aretz at Lapid vil bruke møtet til å «restarte» Israels forhold til Europa.

Kildene sier også at det faktum at Lapid blir invitert bare en måned etter at han tiltrådte embetet, «vitner om et ønske fra medlemslandene om å starte et nytt kapitel i forholdet til Israel», selv om det uklart hva slags betydning det vil få.

Søndag møtte Lapid sin egyptiske kollega Sameh Shoukry i Brussel. Den egyptiske utenriksministeren uttrykte et ønske om å se en gjenopptakelse av de diplomatiske forhandlingene mellom Israel og palestinerne.

Utenriksministerne Yair Lapid og Sameh Shoukry møttes i Brussel den 11. juli 2021. (Foto: Gabi Farkash/GPO)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise