Fatah vil øke motstand blant befolkningen mot Israel

– Vi har sett at en strategi som demonstrasjoner mot muren og boikott av israelske produkter virker, sier Fatah-rådgiver Husam Zomlot.

Video fra Fatah oppfordrer til knivdrap på israelere. (Foto: Skjermdump fra PMW / YouTube)
Video fra Fatah oppfordrer til knivdrap på israelere. (Foto: Skjermdump fra PMW / YouTube)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Rådgiveren til Mahmoud Abbas, Husam Zomlot, opplyser til Jerusalem Post at den palestinske bevegelsen Fatah planlegger å styrke motstand blant befolkningen mot Israels «militære styre».

– Vi vil oppmuntre motstand i befolkningen for fullt under Fatah-kongressen, sa Zomlot i et møte på Grand Park Hotel på onsdag.

– Vi allerede har sett at denne strategien er en suksess, blant annet i form av demonstrasjoner mot muren og boikott av israelske produkter. Derfor må vi utvide folkemotstanden og skape en større bevegelse mot Israel, som dermed kommer til å få økt kostnad med okkupasjonen, sa Zomlot.

Fatah-kongressen, som finner sted 29. november, kommer til å bli et møtested for rundt 1400 Fatah-medlemmer. Her skal det også være valg av ledere for to av bevegelsens mest innflytelsesrike organer, nemlig sentralkomiteen og revolusjonskomiteen. I tillegg skal Fatah vedta en strategi for de neste fem årene.

Siden Mahmoud Abbas fikk rollen som styreleder av Fatah i 2004, har Abbas og andre Fatah-ledere vist sin støtte til motstand hos befolkningen, men har enda ikke etablert en bevegelse for masseprotest. Bevegelsen har ofte oppmuntret og hyllet terrorangrep mot Israel.

Palestinske kvinner og barn demonstrerte mot Gaza-krigen i 2010. (Illustrasjon: Tal King, flickr.com)
Palestinske kvinner og barn demonstrerte mot Gaza-krigen i 2010. (Illustrasjon: Tal King, flickr.com)

Zomlot offentliggjorde ikke noen detaljer av Fatahs plan for å «aktivere folkemotstanden for fullt», men han sa at «de vil samle massene for at det skal bli effektivt.»

Bassam Shweiki, medformann for Hebrons forsvarskomite, fortalte Jerusalem Post at han ønsker enhver metode for å øke folkemotstand velkommen. Allikevel la han til at han tror ikke Fatah ser på det som en prioritet.

– Jeg håper dette blir et tema som tas opp i løpet av kongressen, men jeg tror heller Fatah fokuserer på andre utfordringer, sa Shweiki.

– Likevel tror jeg at om de aktiverer folkemotstand, kommer Fatah til å gjenoppnå plassen sin hos det palestinske folket som en bevegelse som kjemper for folkets rettigheter, sa Shweiki.

Siden forrige kongressmøte i 2009 har den palestinske bevegelsen for det meste fokusert på å fremme den palestinske ledelsens engasjement i utlandet, særlig for å oppnå erkjennelse og å utfordre Israel diplomatisk.

Fatah-ledere, inkludert Zomlot, sier at den kommende kongressen vil være et vendepunkt for palestinsk politikk. I tillegg skal den bane veien for å samle Det palestinske nasjonalrådet (PNC), som er PLOs juridiske organ.

Ledere i Fatah som er kritiske til president Abbas og hans rival Muhammed Dahlan ser gjerne at kongressen tvinger dem til å trekke seg fra deres lederposisjoner.

Forrige artikkelEr det «et djevelsk radikalt kalkulerende innspill i midtøstendebatten»?
Neste artikkelHamas: – Trump er muligens jøde
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.