Fatah vil øke motstand blant befolkningen mot Israel

- Vi har sett at en strategi som demonstrasjoner mot muren og boikott av israelske produkter virker, sier Fatah-rådgiver Husam Zomlot.
Video fra Fatah oppfordrer til knivdrap på israelere. (Foto: Skjermdump fra PMW / YouTube)
Video fra Fatah oppfordrer til knivdrap på israelere. (Foto: Skjermdump fra PMW / YouTube)

Rådgiveren til Mahmoud Abbas, Husam Zomlot, opplyser til Jerusalem Post at den palestinske bevegelsen Fatah planlegger å styrke motstand blant befolkningen mot Israels «militære styre».

– Vi vil oppmuntre motstand i befolkningen for fullt under Fatah-kongressen, sa Zomlot i et møte på Grand Park Hotel på onsdag.

– Vi allerede har sett at denne strategien er en suksess, blant annet i form av demonstrasjoner mot muren og boikott av israelske produkter. Derfor må vi utvide folkemotstanden og skape en større bevegelse mot Israel, som dermed kommer til å få økt kostnad med okkupasjonen, sa Zomlot.

Fatah-kongressen, som finner sted 29. november, kommer til å bli et møtested for rundt 1400 Fatah-medlemmer. Her skal det også være valg av ledere for to av bevegelsens mest innflytelsesrike organer, nemlig sentralkomiteen og revolusjonskomiteen. I tillegg skal Fatah vedta en strategi for de neste fem årene.

Siden Mahmoud Abbas fikk rollen som styreleder av Fatah i 2004, har Abbas og andre Fatah-ledere vist sin støtte til motstand hos befolkningen, men har enda ikke etablert en bevegelse for masseprotest. Bevegelsen har ofte oppmuntret og hyllet terrorangrep mot Israel.

Palestinske kvinner og barn demonstrerte mot Gaza-krigen i 2010. (Illustrasjon: Tal King, flickr.com)
Palestinske kvinner og barn demonstrerte mot Gaza-krigen i 2010. (Illustrasjon: Tal King, flickr.com)

Zomlot offentliggjorde ikke noen detaljer av Fatahs plan for å «aktivere folkemotstanden for fullt», men han sa at «de vil samle massene for at det skal bli effektivt.»

Bassam Shweiki, medformann for Hebrons forsvarskomite, fortalte Jerusalem Post at han ønsker enhver metode for å øke folkemotstand velkommen. Allikevel la han til at han tror ikke Fatah ser på det som en prioritet.

– Jeg håper dette blir et tema som tas opp i løpet av kongressen, men jeg tror heller Fatah fokuserer på andre utfordringer, sa Shweiki.

– Likevel tror jeg at om de aktiverer folkemotstand, kommer Fatah til å gjenoppnå plassen sin hos det palestinske folket som en bevegelse som kjemper for folkets rettigheter, sa Shweiki.

Siden forrige kongressmøte i 2009 har den palestinske bevegelsen for det meste fokusert på å fremme den palestinske ledelsens engasjement i utlandet, særlig for å oppnå erkjennelse og å utfordre Israel diplomatisk.

Fatah-ledere, inkludert Zomlot, sier at den kommende kongressen vil være et vendepunkt for palestinsk politikk. I tillegg skal den bane veien for å samle Det palestinske nasjonalrådet (PNC), som er PLOs juridiske organ.

Ledere i Fatah som er kritiske til president Abbas og hans rival Muhammed Dahlan ser gjerne at kongressen tvinger dem til å trekke seg fra deres lederposisjoner.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise