– Palestinsk stat på Vestbredden er bare første skritt

– Deretter kommer vi til å få alt, signaliserer Fatah-leder på offisiell palestinsk tv-stasjon.

Azzam Al-Ahmad. (Skjermdump fra PA TV, via PMW)
Azzam Al-Ahmad. (Skjermdump fra PA TV, via PMW)

26. desember 2016 ble Azzam Al-Ahmad intervjuet på den offisielle palestinske tv-stasjonen PA TV. Al-Ahmad er medlem av sentralstyret i Fatah, den politiske bevegelsen som dominerer de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden.

– Vi aksepterer en stat på 22 prosent, kanskje mindre, av arealet til det historiske Palestina, sa Al-Ahmad. Han refererte da til områdene Vestbredden og Gaza-stripen, men fortsatte straks med å forklare at dette er smertefullt og ikke noen varig løsning.

Al-Ahmad forklarte at hans familie kommer fra Jezreel-dalen i dagens Israel.

– Det ligger ikke i 1967-landet [området som Israel okkuperte i Seksdagerskrigen], men i 1948-landet [området som ble Israel etter 1948], påpekte Al-Ahmad.

Fatah-lederen vil akseptere en stat på Vestbredden og Gaza-stripen, men bare fordi kampen ikke ender med det.

– Jeg er sikker på at en stat med grensene fra 4. juni 1967 [en palestinsk stat på Vestbredden og Gaza-stripen] vil returnere mine historiske rettigheter i sin helhet. Jeg er sikker på det. Derfor er jeg sikker på at vi må starte. De historiske eksemplene på dette er mange. Det var et Nord- og et Sør-Vietnam. Hva er navnet nå? Vietnam, er det ikke?

Dette er bare nok et eksempel på at de såkalte “moderate” palestinerne på Vestbredden ikke ser for seg en framtid hvor Israel består som en stat. Fra alle norske som engasjerer seg i den palestinske solidaritetsbevegelsen etterlyser MIFF navn på palestinske politikere, samfunnsledere, journalister, partier etc. som offentlig har tatt til orde med anerkjennelse av Israel som et nasjonalt hjemland for det jødiske folk, uavhengig av grenser. Vi har ikke mottatt ett eneste forslag.

Intervjuet med Al-Ahmad er oversatt fra arabisk til engelsk av Palestinian Media Watch.

Forrige artikkelÅrsmøte i MIFF Bodø
Neste artikkelFitim Azemi (24) blir første nordmann til å spille fotball i israelsk toppserie
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.