Fatah/PLO planlegger en tredje intifada

– Det vil bli et nasjonalt opprør, sier Wasel Abu Yusuf i PLO.

Palestinske grupper truer med en ny intifada. Her fra en demonstrasjon på Gaza. (Illustrasjonsfoto: Flash 90)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

En tredje intifada planlegges av Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO), Fatah og andre palestinske grupper. Det bekreftet Wasel Abu Yusuf, medlem av PLOs eksekutivkomité i en debatt på palestinske myndigheters offisielle TV-kanal, ifølge organisasjonen Palestinian Media Watch (PMW).

Denne bekreftelsen følger tidligere uttalelser hvor palestinske ledere har advart om at Israels planer om suverenitet over deler av Vestbredden vil føre til «et folkelig opprør» mot Israels av den palestinske befolkning.

Nylig kom Fatah, PLO og andre grupperinger med en felles uttalelse om de israelske planene. Her kom det fram at de jobbet med å planlegge en tredje intifada. Dette var temaet i diskusjonen på debattprogrammet Dagens tema.

Yusuf bekreftet at det var slik og forklarte: «Vi kan ikke gå med på at [Israel] bestemmer fakta på bakken. Vi vil ikke akseptere at det palestinske folks rettigheter blir rammet». TV-verten fulgte så opp med et spørsmål:

«En omfattende intifada som en del av et ikke-voldelig folkelig opprør. En fredfull, ikke-voldelig intifada?», spurten verten, før Yusuf svarte tydelig:

«Nei. Selvfølgelig vil det bli en omfattende intifada, et nasjonal opprør og alt som er knyttet til å ende denne kriminelle okkupasjonen, som implementerer alle dens forbrytelser og aggresjon mot det palestinske folk. Dette er noe helt nødvendig, og faktisk er alt under utvikling».

Videre fortsatte Yusuf å forsvare en tredje intifada med begrunnelse i den første intifada fra 1987 til 1993, som krevde livet til omtrent 200 israelere, og andre intifada fra 2000 til 2005, hvor mer enn 1100 israelere ble drept. Yusuf pekte på at begge intifadaene hadde suksess med å gi den palestinske saken oppmerksomhet på den internasjonale scenen.

Disse opprørene «oppnådde mye for den palestinske saken», sa Yusuf.

Programlederen pekte på internasjonale oppfordringer om forhandlinger og dialog for å løse konflikten, og spurte Yusuf om det internasjonale samfunn ville akseptere en ny palestinsk intifada i løpet av de neste to årene.

«Selvfølgelig, svarte Yusuf. Når vi snakker om intifada snakker vi om en måte å eskalere situasjonen på», la han til.

Her kan du se utspillet fra PLO-toppen Wasel Abu Yusuf:

Yusufs uttalelser er i tråd med tidligere uttalelser fra palestinske ledere hvor de ikke direkte oppfordrer til ny intifada, men er klare på at de ikke vil prøve å forhindre et nytt opprør. De palestinske selvstyremyndighetene spiller jevnlig musikk og videoer på sine offisielle kanaler som oppfordrer palestinerne til vold mot Israel.

I midten av juni sa en høytstående palestinsk tjenestemann til avisen Jerusalem Post at de ikke oppfordrer til en tredje intifada. «Vi bare advarer om at Israels handlinger og tiltak kan føre til en ny intifada og destabilisere sikkerheten i regionen», sa den anonyme tjenestemannen.

Personen sa videre at politikken til palestinske myndigheter og den rådende Fatah-fraksjonen var å oppmuntre til «fredelig og folkelig motstand» på Vestbredden, samtidig som man motarbeidet «væpnede angrep som ville spille ballen i hendene på den israelske regjeringen og de høyreorienterte partiene i Israel».

Selv om PA har suspendert sikkerhetssamarbeidet med Israel, så påpekte tjenestemannen at «vi er motstandere av væpnede angrep, fordi det vil forårsake en enorm skade på den palestinske saken».

Imidlertid har uttrykket «fredelig, folkelig oppstand» tidligere blitt brukt av palestinske ledere som en referanse til voldelig angrep på israelske borgere.

I november 2015 omtalte den palestinske presidenten Mahmoud Abbas den pågående «knivintifadaen» (2015-2016), som på det tidspunktet hadde tatt 14 liv og ytterligere 167 hadde blitt skadet, som «fredelig folkeopprør».

Abbas forklarte i et intervju sendt på offisielt palestinsk TV hvorfor han ikke hadde fordømt angrepene, til tross for at han sier til det internasjonale samfunnet at han er motstander av terror. Abbas sa den gangen:

– Vi sier til alle at vi ønsker fredelig folkeopprør, og det er hva dette er. Det er det dette er, sa Abbas om knivangrepene på israelske borgere.

Men ikke alle er like imponert over de stadige truslene om ny intifada:

Forrige artikkel– Hizbollah er ansvarlig for Beirut-eksplosjonen
Neste artikkelPasserte 600 korona-dødsfall i Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.