Ungkar med “kone og barn”

I et leserbrev i Jerusalem Post i juli 2005 forteller Batya Neumann om jødene i Herat i Afghanistan, nærmere bestemt hvordan de fikk anledning til å forlate stedet.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I et leserbrev i Jerusalem Post i juli 2005 forteller Batya Neumann om jødene i Herat i Afghanistan, nærmere bestemt hvordan de fikk anledning til å forlate stedet.

Bare menn fikk pass. De kunne selv skrive inn i passet hvor mange koner de hadde og hvor mange barn. Det var vanlig å overdrive antallet i begge tilfeller (afghanere kunne ha flere koner). Så selv ungkarer ville skrive at de var gift og hadde barn.

Grensevaktene var unge gutter som mest var interessert i de gavene flyktningene tilbød, og ikke brydde seg om å sjekke om antallet i passene stemte med det antall mennesker som virkelig krysset grensen. [Kanskje kunne ikke alle lese heller.]

På den måten kunne jødene fra Herat, som lett kunne dra fra Afghanistan, hjelpe jøder fra andre land hvor det var mye vanskeligere å komme ut. De reiste gjennom Iran, Irak og Syria. Underveis kunne jøder som ønsket å komme unna, ganske enkelt slutte seg til de afghanske jødene og late som om de var familiemedlemmer.

Etter hvert, og på mange forskjellige måter, har nesten alle jødene i den arabiske verden kommet seg ut. De fleste er dradd til Israel. Det har flyktet flere jøder fra arabiske land enn arabere fra Israel. I Iran er det fremdeles noen tusen jøder igjen, men stadig flere drar.

Forrige artikkelPå fire dagers besøk i Frankrike
Neste artikkelPlanlegger ny massedemonstrasjon
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no