Si det som det er til palestinerne

Dersom araberne får høre at det er uaktuelt for fem millioner palestinere å flytte inn i Israel, kan vi komme nærmere fred i Midtøsten.

Andrew Whitley, leder for UNRWA-kontoret i New York, sa det som det er i en tale til Nasjonalrådet for amerikansk-arabiske forhold i Washington 22. oktober: ”Vi forstår, som jeg tror de fleste gjør, selv om det ikke er noe vi sier offentlig, at det er usannsynlig at retten til å vende tilbake til Israels territorium blir realisert i noen betydningsfull eller meningsfull utstrekning.”

Whitleys uttalelse brøt et strengt tabu i UNRWA, FN-organet som tar hånd om de palestinske flyktningene fra 1948 og alle deres etterkommere. Palestinerne skal aldri bli fortalt at de ikke kan flytte tilbake til sine forfedres eiendommer i landområdet som nå er Israel. Palestinerne må for all del bli bevart som ”flyktninger”, også i de neste tre, fire generasjoner, slik at UNRWA kan fortsette å bestå og budsjettet vokse fra over 7 milliarder kroner årlig. (Palestinerne er den eneste flyktninggruppe i verden hvor status som flyktninger går i arv gjennom generasjoner.)

UNRWAs reaksjon var rask og tydelig. ”UNRWA distanserer seg på alle måter fra uttalelsene,” heter det i en pressemelding. Whitley ble også tvunget til å komme med en offentlig unnskyldning. Fra nyåret er han ikke lenger direktør, opplyser UNRWA-toppen Filippo Grandi. Det er uklart om avgangen er direkte knyttet til uttalelsene i Washington.

Kunne vært løst for lenge siden – i 1952
Det er ikke første gang UNRWA gir munnkurv til sine egne fornuftige stemmer. I 1952 var den britiske generalløytnant Sir Alexander Galloway direktør for UNRWA-kontoret i Jordan. I forbindelse med et besøk av amerikanske kirkeledere, kom han med en klar uttalelse:

”Det er helt klart at de arabiske nasjoner ikke ønsker å løse det arabiske flyktningproblem. De ønsker å bevare det som et åpent sår, en hån mot FN og et våpen mot Israel. Arabiske ledere bryr seg null om flyktningene lever eller dør.”

Kun fire år etter at flyktningproblemet oppstod, på grunn av arabernes krig i motstand mot Israels opprettelse, mente Galloway at problemet kunne vært løst ”for lenge siden”.

”Gi hver arabisk nasjon hvor flyktningene måtte befinne seg en avtalt sum penger for deres pleie og ny bosetning, og la dem ta ansvar for saken. Dersom FN hadde gjort dette like etter konflikten – og forklart til de arabiske stater, ”Vi er lei for det som skjedde, men her er en sum penger slik at dere kan ta hånd om flyktningene” – kunne problemet vært løst for lenge siden,” sa Galloway ifølge historikerne Alexander H. Joffe og Asaf Romirowsky. Han sa det i 1952. 58 år senere er problemet fortsatt uløst.

For sin ærlige mening fikk Galloway sparken, etter krav fra jordanske myndigheter.

 

Forrige artikkelBush: – Etterforskning av Olmert ble hinder
Neste artikkelJerusalem er ingen bosetning
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.