– Kravet om “rett til å vende tilbake står fast”

PA-president Mahmoud Abbas understreker at han uttrykte sitt personlige syn da han sa det ikke var hans rett å bo i Safed. “Det handler ikke om å gi opp [den kollektive] retten til å vende tilbake,” sier han.

PA-president Mahmoud Abbas. (Foto: UN Photo)
PA-president Mahmoud Abbas. (Foto: UN Photo)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I helgen lot Abbas seg intervjue av den israelske tv-stasjonen Kanal 2. “Det er min rett til å se [Safed, hvor Abbas ble født i 1935 og flyktet fra i 1948], men ikke å leve der,” sa blant annet Abbas. Uttalelsene vakte svært ulike reaksjoner blant israelske ledere.

Intervjuet skapte også reaksjoner blant palestinere. På Gaza-stripen ble det avholdt demonstrasjon hvor bilder av Abbas ble brent.

– Dette er første gang en palestinsk tjenestemann sier “jeg har ikke rett” til å bo i mitt opprinnelige hjem, sier Nashat Aqtash, en professor i kommunikasjon ved universitetet i Bir Zeit, til The Media Line.

Abbas var raskt ute med å slå fast at den kollektive retten til flyktningene og alle deres etterkommere står fast.

– Det jeg sa om Safed er min personlige mening. Det handler ikke om å gi opp retten til å vende tilbake, sier Abbas til Al-Hayyat.

– Ingen kan gi opp retten til å vende tilbake, legger han til. Samtidig understreker han at “internasjonale dokumenter” sier at det må finnes “akseptable løsninger”, og da betyr det at det må være akseptabelt for Israel.

Noen palestinske analytikere mener Abbas bare gjentok den offisielle palestinske politikken.

– Dette er innenfor grensene til avtalen undertegnet av PLO, så jeg tror ikke Abbas gjorde noe galt, sier Saleh Abdul-Jawad, professor i statsvitenskap ved universitetet i Birzeit.

 

Palestinernes trumfkort

Seniorforskeren  Jonathan D. Halevi, som er tilknyttet den israelske tenketanken Jerusalem Center for Public Affairs, skriver at Abbas til nyhetsbyrået Wafa har sagt at retten til å vende tilbake er “hellig”. Flere Fatah-ledere har rykket ut i forsvar for Abbas. Nabil Shaath sier “hver palestiner har rett til å returnere til sitt hjemland, men det er hans rett å velge og hver enkelt vil avgjøre om han vil returnere til et land eller et annet”.

Når Abbas snakker om “akseptable løsninger” som partene blir enige om, betyr det at Israel blir tvunget til å gi etter for palestinernes krav om “rettferdighet”, mener Halevi.

Både PLO, selvstyremyndighetene og Hamas på Gaza-stripen arbeider kontinuerlig for å kultivere tanken om en retur i det palestinske folks bevissthet.

– Flyktningproblemet er i kjernen av den israelsk-palestinske konflikt. For palestinerne er det et trumfkort som de kan fortsette å konfrontere Israel med etter staten Palestina er etablert, og slik overvinne Israel demografisk og endre det, på lang sikt, til en del av et sammenhengende Palestina fra Jordan-elven til Middelhavet, avslutter Halevi.

Halevi er tidligere rådgiver i det israelske utenriksdepartementet. Han er oberstløytnant i de israelske reservestyrkene.

 

Forrige artikkelSjøblokaden av Gaza beskytter israelske og palestinske liv
Neste artikkelLærere på FN-skoler nekter å undervise om Holocaust
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.