Palestinske flyktninger får mest av FN

Palestinske flyktninger og deres etterkommere får fire ganger mer i støtte enn andre flyktninger.
Unge og gamle i en leir for palestinske flyktninger i Jordan. (Foto: US Aid / Flickr)
Unge og gamle i en leir for palestinske flyktninger i Jordan. (Foto: US Aid / Flickr)

Palestinske flyktninger og deres etterkommere mottar langt mer i bistand fra FN enn flyktninger fra Syria, Irak eller Afrika. Det kommer fram i en studie som er utført av Abba Eban Institute of International Diplomacy ved Interdisciplinary Center (IDC).

Mens alle andre av verdens flyktninger ligger under arbeidsoppgavene til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har palestinske flyktninger og deres etterkommere sitt helt eget byrå, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

Israel er svært kritiske til at det skal være et eget byrå for palestinske flyktninger. Den israelske menneskerettighetsaktivisten Calev Michael Myers mener det er moralsk urettferdig at det finnes et FN-byrå som kun skal hjelpe palestinere.

I forrige uke offentliggjorde UNRWA sitt regnskap. Det viste at organisasjonen i fjor brukte 1900 kroner i snitt på hver av de 5,3 millioner palestinerne de definerer som flyktninger. Til sammenligning bruker FN 450 kroner i snitt på andre flyktninger. I tillegg har UNRWA 30.000 ansatte, mens FNs høykommissær for flyktninger, som må håndtere flere titalls millioner flyktninger verden over, bare har 10.000 ansatte.

Ron Prosor, som tidligere var Israels FN-ambassadør, leder nå Abba Eban-instituttet. Han mener langt flere vil få hjelp hvis FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger slås sammen med FNs høykommissær for flyktninger.

– Vi vil kunne gi flyktninger bedre behandling hvis vi slår sammen budsjettene og mannskapene i de to byråene. For eksempel i Jordan er det 44 klinikker som behandler flyktninger fra borgerkrigene i Syria og Irak, men behovet er 233 klinikker. Ved siden av dem finnes det 25 UNRWA-klinikker, som ignorer syriske flyktninger, og som bare bryr seg om palestinske flyktninger, sier Prosor til Yedioth Ahronot.

FN står i dag overfor historiens største flyktningekrise – med 68 millioner på flukt.

– Ved å samle ressursene til de to byråene kan vi få gjort et bedre og mer effektivt arbeid. Det kan bidra til en løse det som FN selv har omtalt som den mest alvorlige flyktningekrisen i historien, forteller lederen av Abba Eban-instituttet til avisen.

Mens FNs høykommissær for flyktninger jobber for å bosette flyktninger og få slutt på deres flyktningstatusen, gjør UNRWA det motsatte. De jobber tvert imot for at mennesker skal beholde sin status som flyktninger. Det er heller ingen andre grupper hvor statusen som flyktning går i arv i generasjoner. Det har ført til at antallet palestinske flyktninger har økt fra rundt 700.000 i 1948 til 5,3 millioner i dag.

UNRWA har også en lang historie med anti-israelske handlinger. Det er tidigere avdekket tette bånd mellom de FN-drevne UNRWA-skolene og terrorgruppen Hamas. I sommer ble det også avslørt at Hamas gravde terrortunneler under flere skoler. I tillegg er det avdekket hvordan det spres jødehat på skolene.

Israels FN-ambassadør Ron Prosor. (Foto: Paulo Filgueiras, FN)
Ron Prosor sier han kommer til å ta opp problemstillingen med FN. (Foto: Paulo Filgueiras, FN)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise