Minnedag for jødiske flyktninger fra arabiske land og Iran

Vil du dele en historie om de glemte flyktningene?

Jødene ble jaget og presset ut av Irak og andre arabiske land etter 1948. En minoritet på opptil 2 prosent er blitt presset sammen i Israel, på et areal som er mindre enn 0,2 prosent av arealet til de arabiske landene.
Jødene ble jaget og presset ut av Irak og andre arabiske land etter 1948. En minoritet på opptil 2 prosent er blitt presset sammen i Israel, på et areal som er mindre enn 0,2 prosent av arealet til de arabiske landene.

30. november er den internasjonale minnedagen for jødiske flyktninger fra arabiske land og Iran. Gå gjennom de ulike sidene i MIFFs samleside under og del gjerne om temaet i sosiale medier sammen med de internasjonale emneknaggene #JewishRefugees og #Jewsof48.

1. De glemte flyktningene

Her er en helt fersk film publisert av israelske myndigheter 29. november 2017.

The Forgotten Refugees

As the refugee crisis is becoming a worldwide phenomenon, with world leaders standing speechless in the face of this challenge, there is a story of almost million refugees that you have probably never heard about… November 30th marks the Day of Commemoration of the Departure and Expulsion of Jews from the Arab Countries and Iran. Learn and share their story. #Jewsof48 #JewishRefugees

Publisert av 4IL Onsdag 29. november 2017

Se filmen på YouTube.

2. Jødenes flukt fra arabiske land

På 1940-tallet var det ca. 1.000.000 jøder i hele den arabiske verden. Nå er det færre enn 10.000 igjen. Arabiske stater hadde ikke, og har ikke, plass for sine jøder til å leve i fred, frihet og verdighet. Israel har blitt nødhavn for minst 600.000 jøder jaget fra den arabiske verden. Les mer

3. Frykt drev jødene ut

Det var først og fremst frykten for sin egen og etterkommernes sosiale og materielle trygghet som presset jødene ut av de arabiske land etter 1948, konkluderer doktorgrads-stipendiat Johannes Due Enstad ved Universitetet i Oslo.

4. Jemens siste jøder vil flykte

Tre jemenittiske jøder som har utvandret til Israel. (Illustrasjonsfoto: BBC World Service / Flickr.com)
Tre jemenittiske jøder som har utvandret til Israel. (Illustrasjonsfoto: BBC World Service / Flickr.com)

De Iran-støttede ekstremistenes maktovertakelse i Jemen ser ut til å bli det endelige punktum for landets flertusenårige jødiske samfunn.

5. Jødenes “nakba” i arabiske land

Palestinerne og deres utallige støttespillere har lykkes i å framstille palestinernes flukt i 1948 som noe helt ekstra og verre enn alt annet, selv om det i utgangspunktet var et enklere flyktningproblem enn mange andre.

6. Jødenes flukt fra Marokko

Israel måtte betale “erstatning” for hver jøde som skulle få forlate Marokko. Man anser det som rimelig at når jøder er flyktninger, må flyktningene betale til dem de flykter fra. Når noen derimot flykter fra jøder, skal flyktningene få erstatning fra dem de flykter fra.

Det stemmer at mange israelske jøder overtok arabiske eiendommer etter 1948. Men det går begge veier. Titusener av muslimske arabere bor i hus som jøder etterlot i den arabiske verden.

8. – Før ble jødene fordrevet, nå jages de kristne

Klaus Wivel. (Foto: Kristeligt Dagblads Forlag)
Klaus Wivel. (Foto: Kristeligt Dagblads Forlag)

– Når man ser på hva som skjer i de arabiske landene, er det meningsløst å forsøke å utrope Israel til det største problemet i Midtøsten, sier den danske journalisten Klaus Wivel. Han har på nært hold sett en av katastrofene som i stor grad blir oversett av mediene. 

—————————————-

De jødiske flyktningene fra arabiske land er nærmest fullstendig fortiet i undervisning og mediedekningen i Norge. MIFF har hatt fokus på dette i årevis. For å styrke vårt informasjonsarbeid, ber vi deg om å bli medlemVipps din støtte til arbeidet på 39881 eller send gave med SMS på noen få sekund i skjemaet lengre ned på siden (valgfritt beløp 50-500 kroner).

Les mer om jødiske flyktninger fra arabiske land på MIFFs temaside.

 

Forrige artikkelNå kan du skåle i israelsk musserende vin på julebord og nyttårsaften
Neste artikkelFikk livstid for terrorangrep i Tel Aviv
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.