Det store flertall av nordmenn er kunnskapsløse eller feilinformerte når det gjelder jødiske og palestinske flyktninger

De som har klart best kontroll på fakta er dem som stemte Fremskrittspartiet ved valget i 2017.
De høyest utdannede i Norge tar mest feil når det gjelder forholdet mellom jødiske og palestinske flyktninger. (Illustrasjonsfoto: Bernt Sønvisen, flickr)

For første gang har Med Israel for fred (MIFF) deltatt med egne spørsmål i en landsomfattende meningsmåling (les mer om Frivillighetsbarometeret under). Vi har allerede publisert de første resultatene i artiklene Nå vet vi mye mer om dem som støtter boikott av Israel og Se hva velgerne til de ulike partilederne mener mener om økt handel og samarbeid med Israel.

Resultatene

I målingen ba vi også respondentene ta stilling til utsagnet Etter andre verdenskrig har det flyktet flere jøder fra arabiske land enn arabere fra landområdet som ble staten Israel.

Her er resultatene for hele den norske befolkningen.

  • Stemmer ikke i det hele tatt: 3 prosent
  • Stemmer nokså dårlig: 6 prosent
  • Stemmer nokså godt: 9 prosent
  • Stemmer helt: 10 prosent
  • Umulig å svare: 63 prosent
  • Ubesvart: 10 prosent

Til tross for et enormt fokus på konflikten mellom israelere og palestinere gjennom flere tiår – i skole, kultur, media og politikk – er det store flertallet av nordmenn kunnskapsløse i dette spørsmålet. 63 prosent synes det er umulig å svare. 9 prosent svarer i tillegg feil. For det stemmer at etter andre verdenskrig har det flyktet flere jøder fra arabiske land enn arabere fra landområdet som ble staten Israel. I løpet av de siste 74 årene er den arabiske verden nesten helt tømt for jøder. Den arabiske verden hadde ikke, og har ikke, plass for sine jøder til å leve i fred, frihet og verdighet.

Flere menn enn kvinner har prøvd seg på å svare. 12 prosent av menn svarte feil, 8 prosent av kvinnene. Dobbelt så stor andel menn svarte korrekt (22 prosent) som kvinner (11 prosent).

Respondenter med lav utdanning (7 eller 10 års skolegang) svarer mindre feil (9 prosent) og mer korrekt (20 prosent) enn de med høyest utdanning (11 prosent og 17 prosent).

Respondenter på Sør-/Vestlandet svarer mindre feil (9 prosent) og mer korrekt (19 prosent) enn de i Oslo/Akershus (12 prosent og 15 prosent).

De som hadde mest kjennskap til omfanget av jødenes flukt fra arabiske land er velgere som opplyser at de stemte Fremskrittspartiet ved sist stortingsvalg. 41 prosent svarer korrekt, mer enn dobbelt så stor andel som den generelle befolkningen. Kun 5 prosent av FrP-velgerne ga feil svar. Velgerne til KrF følger tett bak, kun 4 prosent svarte feil og 29 prosent svarte korrekt.

Noen partier utmerker seg med å ha velgere som svarer mest feil – Rødt (26 prosent), Miljøpartiet De Grønne (19 prosent), Sosialistisk Venstreparti (16 prosent) og Arbeiderpartiet (13 prosent). Partiene har tilsvarende få med sann kunnskap om forholdstallet mellom palestinske og jødiske flyktninger – MDG 9 prosent, SV 10 prosent, Ap og Rødt 11 prosent.

I Høyre svarer 7 prosent feil og 17 prosent korrekt. 68 prosent sier det er umulig å svare.

Det er mest korrekt kunnskap på dette feltet i bransjene reiseliv/ hotell (0 prosent feil, 23 prosent korrekt) og media / reklame / PR / informasjon (7 prosent feil, 21 prosent korrekt). Det er mest feil oppfatninger i bransjene restaurant/ servering (27 prosent feil, 13 prosent korrekt) og sosialtjenester/ barnevern (18 prosent feil, 9 prosent korrekt). Forskning/ analyse (12 prosent feil, 6 prosent korrekt) er også en bransje som scorer dårlig.

Mer om målingen

Frivillighetsbarometeret er en meningsmåling som gjennomføres i samarbeid mellom medlemsorganisasjoner i Frivillighet Norge. Målingen blir satt opp i samarbeid med Kantar TNS. I 2019 svarte 2014 personer i et representativt utvalg av befolkningen over 15 år på undersøkelsen. Målingen ble gjennomført i juni 2019.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelMIFFere fra tre land på kurs i Brussel
Neste artikkelNetanyahu til Iran: – Våre jagerfly kan nå dere
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise