Reddet 3200 jøder ut av Syria

Judy Feld Carr forteller hvordan hun reddet 3228 jøder ut av Syria.

Judy Feld Carr. (Skjermdump fra nettmøte i regi av Harif)

Judy Feld Carr vokste opp nord i Ontario i Canada. Da hun flyttet hjemmefra første gang, sa faren, som var jaktmann, til henne: «Jeg har lært deg det du trenger for å overleve i livet. Du kan padle og ro kano som en indianer, du kan skyte og fiske, du kan banne, du kan drikke uten å bli overstadig full og du er en god jøde.»

Senere underviste Judy i klassisk musikk og var husmor for seks barn. På 1970-tallet begynte hun imidlertid en strengt hemmelig karriere som leder av et smuglernettverk som hjalp jøder ut av Syria. Judy og hennes hjelpere hjalp jøder ut via smuglerruter til Tyrkia, og de betalte løsepenger for å få jøder ut på annen måte. Judy startet arbeidet på egenhånd, men etter hvert fikk hun også støtte fra Mossad.

En rekke ganger var Judy truet på livet. «Det er et mirakel ag jeg og mine barn fortsatt er i live,» sier hun.

– I dag er det tre jøder tilbake i Damaskus. De vil jeg ikke ha noe med å gjøre. Det var noen som meldte andre jøder til det hemmelige politi, forteller Judy.

Totalt hjalp Judy over 3200 jøder ut av Syria. Mange av disse er nå bosatt i Israel, og flere av dem har kalt opp sine barn og barnebarn etter deres redningskvinne.

Hvis du vil høre en sterk og rørende historie om en usedvanlig kvinne, se denne dokumentaren om Judy Feld Carrs arbeid sendt på israelsk tv på begynnelsen av 2010-tallet (publisert på YouTube i 2013, tekstet på engelsk). 36 minutt.

Her kan du se intervjuet som Lyn Julius i Harif gjorde med Judy 28. juli 2020.

Intervjuet starter ca. 39 minutt ut i klippet. (Før den tid har de vist dokumentarfilmen som du kan se i bedre kvalitet fra lenken over.)
Forrige artikkelUlstein må svare på hvorfor skattepenger går til organisasjon med tett kobling til terror
Neste artikkelIsraelske forskere har funnet ny måte å forutsi kreftspredning
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.