Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

FNs Syria-rapport sier saringass ble brukt

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer det kjemiske angrepet i Damaskus. (Foto: UN Photo Geneva, flickr.com)
FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer det kjemiske angrepet i Damaskus. (Foto: UN Photo Geneva, flickr.com)
FN-inspektørenes rapport fra Ghouta i Damaskus 21. august viser at kjemiske våpen ble brukt i stor skala. Hvem som brukte dem, kan de ikke bevise.

– Særlig miljø-, kjemiske og medisinske prøver vi har samlet inn, gir klare og overbevisende beviser på at bakke-til-bakke raketter med nervegass ble brukt i Ein Tarma, Moadamiyah og Zamalka i Ghouta-området i Damaskus, slår FN-rapporten fast i konklusjonen.

Kjemiske våpen har blitt brukt i relativt stor skala, «også mot sivile og barn», skriver forskerne videre. Intervjuer gjort med pasienter, urinprøver, prøver direkte fra de stedene der rakettene skal ha slått ned, er nok til at de mener å kunne konkludere med at saringass ble brukt.

USA hevder president Bashar Assad og hans regime står bak det kjemiske angrepet, men det finner FN ingen beviser for. Men Ghouta-området er et område som i stor grad sympatiserer med opprørerne.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer Ghouta-angrepet i sine kommentarer til funnene, som ble lagt som vedlegg til rapporten.

– Generalsekretæren uttrykker sitt grunnleggende sjokk og beklagelse over konklusjonen om at kjemiske våpen ble brukt i relativt stor skala, noe som igjen har ført til en rekke dødsfall, særlig blant sivile og mange av dem barn. Generalsekretæren fordømmer på det sterkeste bruken av kjemiske våpen og mener disse handlingene representerer krigsforbrytelser, skrev han.

Russland, Syria og USA har blitt enige om at verdenssamfunnet skal ødelegge det kjemiske arsenalet til Damaskus-regjeringen, samt få gjennomslag for dette i FNs sikkerhetsråd. Men saudi-arabiske medier melder at Assad er i ferd med å flytte større deler av det over grensen til Libanon og Hizbollah, så ikke det skal bli oppdaget av inspektører.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart