Saudi Arabia inn i Menneskerettighetsrådet

Saudi Arabia kommer dårligst mulig ut på den årlige indeksen over menneskerettigheter i 195 land, som Freedom House har laget. Likevel vant saudierne et sete i FNs Menneskerettighetsråd.

Menneskerettighetsrådet samlet i FN-bygningen i Geneve (Foto: United States Mission Geneva, flickr.com)
Menneskerettighetsrådet samlet i FN-bygningen i Geneve (Foto: United States Mission Geneva, flickr.com)

FNs generalforsamlingen sørget også for at mange andre nasjoner med svært begrenset respekt for menneskerettigheter ble valgt inn. Blant de 14 nye medlemslandene finner vi Kina, Russland, Vietnam, Cuba og Algerie.

Fem av de nye landene har også nektet å la FN etterforske påståtte brudd på menneskerettighetene: Kina, Russland, Saudi Arabia, Vietnam og Algerie. Totalt sitter 47 nasjoner i menneskerettighetsrådet, forteller AP.

– De nasjonene som ikke har gitt tilgang til FN-eksperter som Menneskerettighetsrådet har nedsatt, har mye å forklare. Det er som å ansette noen, men ikke tillate at de besøker kontoret, mener Peggy Hicks, som er lederen for Human Rights Watch.

Hillel Neuer, leder i UN Watch, er svært kritisk til flere av de nye medlemslandene.

– Kina, Cuba, Russland og Saudi Arabia bryter systematisk menneskerettighetene til sine egne innbyggere, og stemmer konsekvent feil i forhold til FN-initiativ for å beskytte menneskerettighetene. At FN nå velger Saudi Arabia som verdens menneskerettighetsdommer, er som om en liten landsby velger en pyroman til ny kommunal brannsjef, sier Neuer.

Han mener EU og USA lar all dobbeltmoralen passere i full taushet i forhold til hvem som kan sitte i menneskerettighetsrådet og mener det undergraver hele rådet.

Blant andre ferske medlemsland av menneskerettighetsrådet finner vi Storbritannia, Frankrike, Maldivene, Makedonia, Mexico, Marokko, Namibia og Sør-Afrika. USA sitter allerede i rådet ut 2015.

Vil du sammenlikne de ulike medlemsnasjonene på menneskerettighetsindeksen til Freedom House, kan du lete dem fram på listen her.

Forrige artikkelJøden i Afghanistan – ensom og blakk
Neste artikkelIsraelsk soldat drept i knivangrep på buss
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no