Saudi Arabia inn i Menneskerettighetsrådet

Saudi Arabia kommer dårligst mulig ut på den årlige indeksen over menneskerettigheter i 195 land, som Freedom House har laget. Likevel vant saudierne et sete i FNs Menneskerettighetsråd.
Menneskerettighetsrådet samlet i FN-bygningen i Geneve (Foto: United States Mission Geneva, flickr.com)
Menneskerettighetsrådet samlet i FN-bygningen i Geneve (Foto: United States Mission Geneva, flickr.com)

FNs generalforsamlingen sørget også for at mange andre nasjoner med svært begrenset respekt for menneskerettigheter ble valgt inn. Blant de 14 nye medlemslandene finner vi Kina, Russland, Vietnam, Cuba og Algerie.

Fem av de nye landene har også nektet å la FN etterforske påståtte brudd på menneskerettighetene: Kina, Russland, Saudi Arabia, Vietnam og Algerie. Totalt sitter 47 nasjoner i menneskerettighetsrådet, forteller AP.

– De nasjonene som ikke har gitt tilgang til FN-eksperter som Menneskerettighetsrådet har nedsatt, har mye å forklare. Det er som å ansette noen, men ikke tillate at de besøker kontoret, mener Peggy Hicks, som er lederen for Human Rights Watch.

Hillel Neuer, leder i UN Watch, er svært kritisk til flere av de nye medlemslandene.

– Kina, Cuba, Russland og Saudi Arabia bryter systematisk menneskerettighetene til sine egne innbyggere, og stemmer konsekvent feil i forhold til FN-initiativ for å beskytte menneskerettighetene. At FN nå velger Saudi Arabia som verdens menneskerettighetsdommer, er som om en liten landsby velger en pyroman til ny kommunal brannsjef, sier Neuer.

Han mener EU og USA lar all dobbeltmoralen passere i full taushet i forhold til hvem som kan sitte i menneskerettighetsrådet og mener det undergraver hele rådet.

Blant andre ferske medlemsland av menneskerettighetsrådet finner vi Storbritannia, Frankrike, Maldivene, Makedonia, Mexico, Marokko, Namibia og Sør-Afrika. USA sitter allerede i rådet ut 2015.

Vil du sammenlikne de ulike medlemsnasjonene på menneskerettighetsindeksen til Freedom House, kan du lete dem fram på listen her.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise