– Man blir aldri ferdig med å lære av Holocaust

Israels president Reuven Rivlin talte denne uken til FNs generalforsamling i anledning minnedagen for Holocaust. – Humanitære og moralske hensyn må alltid gå foran politiske, økonomiske og andre hensyn i kampen mot folkemord, utfordret han.

Israels president Reuven Rivlin på talerstolen i FNs generalforsamling i New York onsdag 28. januar. (Foto: Skjermdump fra FNs web-tv)
Israels president Reuven Rivlin på talerstolen i FNs generalforsamling i New York onsdag 28. januar. (Foto: Skjermdump fra FNs web-tv)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I en spesialsesjon i FNs generalforsamling onsdag 28. januar, i forbindelse med den internasjonale minnedagen for Holocaust, talte Israels president Reuven Rivlin om hvordan fenomenet folkemord er en levende utfordring også i vår tid. Talen er gjengitt av Ynetnews.com.

 

– Ondskapen tilhører ingen religion

– Det har ikke vært noen katastrofe i menneskehetens historie som kan sammenlignes med den ondskap, den rekkevidde og det omfang det jødiske folkets Holocaust hadde. Men nedslakting av nasjoner og samfunn var ikke noe som først oppsto i Nazi-Tyskland, og det tok heller ikke slutt da portene ble åpnet i Auschwitz-Birkenau, Majdanek og Buchenwald, sa Rivlin.

– Nå i vår tid, når den fundamentalistiske slangen løfter sitt grimme hode, må vi huske på at ondskapen ikke tilhører noen bestemt religion, slik den heller ikke kan tilskrives noe spesifikt land eller noen etnisk gruppe, fortsatte han.

– Det er ondskapens natur å søke å differensiere og diskriminere mellom ett liv og et annet, mellom ett menneske og et annet, når den eneste reelle forskjellen er mellom godt og ondt, mellom humanitet og mørke. De som ser på islam, jødedom eller kristendom som fiender av verden, tar derfor feil, og de villeder andre, sa Rivlin.

 

– Som jøde gråter mitt hjerte med dem alle

Rivlin nevnte spesielt situasjonen i Bosnia, Syria, Sudan og Nigeria.

– Som jøde, som sionist, som israeler og som menneske, gråter mitt hjerte sammen med alle de anonyme ofrene, selv om jeg ikke kan gjøre noe, sa Rivlin.

– På denne dagen må vi spørre oss oppriktig om vår kamp mot folkemord er effektiv nok. Jeg er redd for at FN-konvensjonen om forhindring og avstraffelse av folkemord, som trådte i kraft for så mye som 64 år siden, bare har blitt et symbolsk dokument. Den har ikke lyktes med å oppnå målet sitt, sa presidenten.

– Som alle politiske institusjoner er også denne forsamlingen motivert av mange forskjellige hensyn og interesser. Selv om vi blir enige om klare røde linjer, er det ikke nok. Vi må være enige om at i kampen mot folkemord, må humanitære og moralske hensyn gå foran økonomiske, politiske og andre interesser, utfordret han, og avsluttet:

– Vi blir aldri ferdige med å lære av Holocaust. Samfunn og nasjoner vil fortsette å bli myrdet. Kvinner, barn, menn og eldre vil fortsette å marsjere inn i døden, akkompagnert av ”dødens orkestermusikk”, med en kynisk og apatisk verden i bakgrunnen, og uten at de har gjort noe for å fortjene det. Eden ”aldri igjen” vil forbli hul og korrumpert, og vi vil alle forbli fanger i leirene for alltid.

 

Forkortet USA-besøket på grunn av terroren

Spesialsesjonen i FNs generalforsamling skulle ha vært avholdt tirsdag 27. januar, som var den internasjonale minnedagen for Holocaust. Men på grunn av en snøstorm i New York ble sesjonen utsatt til onsdagen. Rivlin skulle ha blitt i New York til fredag, men dro hjem til Israel etter sesjonen på grunn av de tragiske terrorangrepene fra Hizbollah ved Libanon-grensen. Han åpnet talen med å kommentere samme dags rakettangrep, der to israelske soldater ble drept.

– Jeg står foran dere i en tid med stor spenning i regionen vår. Mitt hjerte og mine tanker er hos mitt folk i Israel. Terrorisme skiller ikke mellom blod, sa han.

Rivlin sendte sine kondolanser til de pårørende, som han planlegger å besøke i nær fremtid, og forsikret at Israels ledere vil gjøre det de kan for å roe ned situasjonen så mye som mulig den kommende tiden.

Forrige artikkelHvem sa apartheid?
Neste artikkelMIFF-lokallag i Nord-Trøndelag snart på vingene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/