Palestinerne raser mot FNs nye generalsekretær etter at han støttet jødenes tilknytning til Jerusalem

Generalsekretær António Guterres sa at det ikke er tvil om jødenes tilknytning til Jerusalem.
FNs generalsekretær Antonio Guterresa i et FN-møte 18. januar i år. (Foto: Jean-Marc Ferré)
FNs generalsekretær António Guterres i et FN-møte 18. januar i år. (Foto: Jean-Marc Ferré)

Fredag sa FNs nye generalsekretær, António Guterres, i et intervju med israelsk radio at «tempelet som romerne ødela i Jerusalem var et jødisk tempel». Og dermed støtter han jødenes historiske og religiøse tilknytning til byen og Tempelhøyden.

I tillegg til å si at det har vært et jødisk tempel på Tempelhøyden sa FN-sjefen også at det ikke er noen tvil om at Jerusalem var en hellig by for alle de tre store monoteistiske religioner, med andre ord inkludert jødedommen.

Uttalelsene hans kommer samtidig som flere forsøker å viske bort jødisk forbindelse til Jerusalem. Senest i oktober støttet FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO) en palestinsk støttet FN-resolusjon som ignorerer jødiske og kristne forbindelser til Tempelplassen.

Nå krever den palestinske ledelsen i Ramallah at generalsekretæren beklager.

«Guterres ignorerer UNESCOs avgjørelse om at området ved Al-Aqsa-moskeen kun er av islamsk opprinnelse», skal Adnan al-Husseini, de palestinske selvstyremyndighetenes Jerusalem-minister, ha uttalt til den kinesiske nyhetsformidleren Xinhau. Al-Husseni skal også ha sagt at FN-sjefen «bryter med all diplomatisk og humanitær praksis og overskrider sin rolle som generalsekretær».

Fayez Abu Eitah, generalsekretær i Fatahs revolusjonære råd, sier uttalelsene er uakseptable både politisk og moralsk.

«Uttalelsene er et direkte angrep på det palestinske folks rett til den hellige by. De er partiske i favør av okkupanten og forsøker å gi legitimitet til Israels ulovlige tilstedeværelse i Jerusalem», sier Abu Eitah i en uttalelse.

George Deek, tidligere nestleder ved Israels ambassade i Oslo, mener det er skammelig at palestinerne prøver å undergrave jødenes tilknytning til Jerusalem. I en melding på Twitter skriver han at «fornektelse av jødisk historie er ikke bare en fornærmelse mot jøder, men bryter med all anstendighet og verdighet».

Portugisiske António Guterres begynte i jobben som ny generalsekretær i FN 1. januar i år. Han overtok jobben etter Ban Ki-Moon. Guterres var tidligere FNs høykommisær for flyktninger fra 2005 til 2015 og Portugals statsminister for det portugisiske Sosialistpartiet fra 1995 til 2002.

I intervjuet med israelsk radio skal generalsekretæren også ha sagt at han ikke har planer om å presse frem en fredsavtale mellom Israel og palestinerne, men at han støtter en tostatsløsning og vil bistå med å få det til hvis han blir spurt.

FNs generalsekretær sier det lå et jødisk tempel her i Jerusalem. (Illustrasjonsfoto: Justin LaBerge / Flickr.com / CC)
FNs generalsekretær sier det lå et jødisk tempel her i Jerusalem. (Foto: Justin LaBerge)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise