USA: – Bistanden til palestinerne vil kuttes dersom de nekter å forhandle

Før og etter at USA anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad har palestinerne nektet å forhandle direkte med Israel. Nå må det ta slutt, sier USAs FNs ambassadør.

USAs FN-ambassadør Nikky Haley. (Foto: EJ Hersom/Flickr)
USAs FN-ambassadør Nikky Haley. (Foto: EJ Hersom/Flickr)

Er du en takknemlig leser av Miff.no, men ikke medlem? Klikk her for å registrere deg nå, og du mottar medlemsavis seks ganger i året og invitasjon til møter i ditt område m.m. Det tar kun to minutt. Takk og velkommen! Uten våre medlemmer kan vi ikke gjøre dette arbeidet!

USA truet tirsdag 2. januar med å kutte i bistand til FN-organisasjonen som gir velferd til etterkommere av palestinske flyktninger. Trusselen kom samme dag som MIFF publiserte artikkelen Hvorfor ingen kan stole på FN-organisasjonen som jobber for palestinerne.

De siste årene, også i lange perioder under Barack Obamas presidentperiode, har palestinske selvstyremyndigheter nektet å møte Israel til direkte forhandlinger uten forhåndsbetingelser. Etter at USAs anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad 6. desember, har palestinske myndigheter også nektet å møte amerikanske utsendinger.

– Presidenten har sagt at han ikke ønsker å gi noen nye bevilgninger til palestinerne før de kommer til forhandlingsbordet, sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley da hun snakket med journalister i FNs hovedkvarter 2. januar.

– Vi prøver å arbeide mot en fredsprosess, men hvis ikke det skjer, kommer ikke presidenten til å finansiere den situasjonen, la hun til. Hun sa også at Donald Trump er klar til å kutte i støtten til UNRWA dersom palestinerne avviser forhandlinger.

– Palestinerne må vise at de vil. Nå nekter de å komme til forhandlinger, men de ber om bistand. Vi gir ikke bistanden, sa Haley, ifølge Times of Israel.

– Vi skal sørge for at de kommer til forhandlinger og vi ønsker å komme videre med fredsprosessen, la hun til.

USA var den største bistandsgiveren til UNRWA i 2016 med en totalsum på nesten 3 milliarder kroner.

Oppdatering 3. januar: Kort tid etter at MIFF publiserte denne artikkelen, ga president Donald Trump de samme signaler via Twitter.

– Vi betaler palestinerne hundrevis av millionar dollar hvert år og får ingen takknemlighet eller respekt tilbake. De ønsker ikke en gang å forhandle frem en fredsavtale med Israel, som burde vært på plass for lenge siden. Vi har lagt Jerusalem, den vanskeligste forhandlingssaken til side, og for det måtte Israel ha betalt mer. Men når palestinerne ikke lenger er villig til å forhandle om fred, hvorfor skal vi gjøre disse store utbetalingene til dem i framtiden, skrev Trump.

Forrige artikkel– Latterlig å hevde at Israel står bak demonstrasjoner i Iran
Neste artikkelNorge kuttet støtten til noen av de verste anti-israelske organisasjonene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.