Storbritannia vil stemme imot alle anti-israelske resolusjoner i FNs omstridte menneskerettighetsråd

Utenriksminister Jeremy Hunt mener det overdrevne fokuset på Israel hindrer fred.
Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt sier de vil stemme imot alle anti-israelske resolusjoner. (Foto: Helsedepartementet)
Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt sier de vil stemme imot alle anti-israelske resolusjoner. (Foto: Departementet)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Storbritannia sier de vil holde sitt løfte om å stemme imot alle anti-israelske resolusjoner i FNs menneskerettighetsråd. I et innlegg i The Jewish Chronicle skriver den britiske utenriksministeren Jeremy Hunt at rådets særskilte interesse for menneskerettighetsbrudd på Vestbredden og Gaza har et «uforholdsmessig og diskrimerende» fokus på Israel, skriver Jerusalem Post.

– Vi vil presse på for avvikling av “Agenda 7”, som bare undergraver tilliten til verdens største forum for menneskerettigheter, skriver Hunt.

Agenda 7 er en egen agenda hos FNs menneskerettighetsråd som kun har fokus på påståtte israelske menneskerettighetsbrudd på Vestbredden og Gaza. Terroren til Hamas og menneskerettighetsbrudd fra de palestinske selvstyremyndighetene blir ikke tatt opp. Hunt mener det overdrevne fokuset på Israel er til hinder for fred mellom Israel og palestinerne.

– For lenge har menneskerettighetsrådet hatt et permanent tema som kun fokuserer på Israel og de okkuperte palestinske territoriene. I stedet for å fremme forsoning og kompromiss styrker dette narrativet om at det bare er en side som har et ansvar for å løse konflikten, skriver utenriksministeren.

Tidligere denne måneden kom Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen med et lignende utspilll. – Israel må behandles på samme måte som alle andre land, skrev Samuelsen. Saken er omtalt av MIFF Danmark.

FNs menneskerettighetsråd i Geneve. (Illustrasjonsfoto: FN)
FNs menneskerettighetsråd i Geneve. Rådet kritiseres for å ha et overdrevet fokus på Israel. (Illustrasjonsfoto: FN)

Leder av World Jewish Congress, Ronald Lauder, hyller Storbritannia for å «ta et prinsipielt standpunkt mot de partiske og ensidige resolusjonene».

– Som vi har sagt igjen og igjen, ved å bare fokusere på Israel går UNHRC glipp av en unik mulighet til å stille det palestinske lederskapet til ansvar for at menneskerettighetene i områdene de kontrollerer forverres, sier han.

Mange av medlemmene i FNs menneskerettighetsråd (UNHRC) er land som ikke akkurat er noen fyrtårn innen menneskerettigheter, som Saudi-Arabia, Syria, Venezuela og Russland. Da blir det ekstra påfallende at Israel er det eneste landet i verden som er et fast diskusjonstema i rådet.

– Disse resolusjonene legger alt for mye skyld på Israel, mens de eksplisitt ignorerer det palestinske lederskapets ansvar og skyld, inkludert Hamas, for brudd på menneskerettigheter, legger lederen av World Jewish Congress til.

Lauder oppfordrer andre land til å følge Storbritannias eksempel. Det mener han til syvende og sist vil komme palestinerne til gode.

– En ensidig tilnærming rammer også palestinerne direkte og forverrer deres lidelser.  Samtidig avsporer det menneskerettighetsrådet fra å ha en meningsfullt og effektiv debatt og undergraver rådets troverdighet til å bekjempe brudd på menneskerettigheter rundt om i verden, avslutter han.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise