Toppledere i UNRWA etterforskes for upassende oppførsel, vanstyre og maktmisbruk

En granskningsrapport fra UNRWAs etikkavdeling kan føre til store endringer i ledelsen av FN-organisasjonen.

Innkjørselen til en flyktningleir under UNRWA-kontroll på Vestbredden. Nøkkelen er palestinernes symbol for kravet om å vende tilbake til sine forfedres eiendommer i det som i dag er Israel. (Foto: Beautiful Faces of Palestine, flickr.com)
Innkjørselen til en flyktningleir under UNRWA-kontroll på Vestbredden. Nøkkelen er palestinernes symbol for kravet om å vende tilbake til sine forfedres eiendommer i det som i dag er Israel. (Foto: Beautiful Faces of Palestine, flickr.com)

UNRWA er FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (og deres etterkommere) i Jordan, Libanon, Syria, Vestbredden og på Gazastripen.

Flere israelske medier, deriblant Jerusalem Post og Times of Israel, omtaler i dag en artikkel som i dag tidlig ble publisert på nettsiden til Al Jazeera English. Artikkelen er skrevet av Ian Williams. Han er journalist, forfatter og FN-korrespondent for det anti-israelske nyhetsmagasinet Washington Report on Middle East Affairs.

Ian Williams. (Skjermdump fra Youtube)

I begynnelsen av juni mottok Williams en kopi av en konfidensiell rapport skrevet av UNRWAs etikkavdeling. Den inneholder sterk kritikk av forholdene i UNRWAs toppledelse. Kopien kom fra en ikke-navngitt kilde med nære forbindelser til UNRWA.

Årsaken til at Williams ble kontaktet var at ansatte i UNRWA var bekymret for at rapporten, som ble sendt til FNs generalsekretær Antonio Guterres i desember i fjor, bare ville bli lagt vekk, og dermed ikke føre til noen endringer.

På forespørsel fra Al Jazeera kunne generalsekretærens talsmann, Stephane Dujarric, bekrefte at FNs kontor for internt tilsyn (OIOS) hadde igangsatt en etterforskning.

FNs generalsekretær Antonio Guterres sier FN blir utnyttet av Hamas. (Foto: European Union 2017 - European Parliament)
FNs generalsekretær Antonio Guterres. (Foto: European Union 2017 – European Parliament)

Med informasjon fra titalls tidligere og nåværende ansatte, omtaler den 10 sider lange rapporten troverdige og bekreftede opplysninger om at medlemmer av den «innerste kjerne» i UNRWAs toppledelse har «misbrukt makt for personlig vinning, undertrykket rettmessig uenighet, og på annen måte kun vært opptatt av å oppnå personlige mål.»

Ifølge etikkavdelingen består «den innerste kjerne» av generalkommisær Pierre Krähenbühl, assisterende generalkommisær Sandra Mitchell, stabsjef Hakam Shahwan, og seniorrådgiver til generalkommisæren, Maria Mohammadi.

Al Jazeera skriver at Shahwan forlot UNRWA i begynnelsen av juli, mens Mitchell trakk seg fra stillingen i slutten av juli.

Rapporten har et særlig fokus på Pierre Krähenbühl (53), som begynte i stillingen i mars 2014. Den anklager ham for å samle makt, utnytte stillingen sin for å forfremme medarbeidere, og for å forsømme rollen sin til fordel for omfattende reiser rundt omkring i verden. Seniorrådgiver Maria Mohammadi skal ha reist sammen med Krähenbühl, og forholdet deres skal ha vært mer enn profesjonelt.

UNRWAs generalkommisær Pierre Krähenbühl (t.v.) i møte med MIFF-ledere 8. april 2019. (Foto: UD)
UNRWAs generalkommisær Pierre Krähenbühl (t.v.) i møte med MIFF-ledere 8. april 2019. (Foto: UD)

Rapporten konkluderer med at disse personenes påståtte atferd utgjør «en enorm risiko for FNs omdømme» og at deres «umiddelbare avskjedigelse bør vurderes nøye.»

Krähenbühl sier i en kommentar at han er klar over at en rapport har blitt oversendt til FNs hovedkvarter, men at han ikke kan kommentere den så lenge etterforskningen pågår.

Relaterte artikler:

Forrige artikkelMIFFs ungdommer fikk oppleve ekte sameksistens i Israel
Neste artikkelEtter MIFF-artikkel ble palestineres politiske misbruk av Norway Cup stanset for tredje år på rad
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.