Israelere er svært negative til FN

65 prosent av israelerne har et negativt syn på FN - langt mer enn andre.
FNs menneskerettighetsråd i Geneve. (Illustrasjonsfoto: FN)
FNs menneskerettighetsråd i Geneve. Rådet kritiseres for å ha et overdrevet fokus på Israel. (Illustrasjonsfoto: FN)

En undersøkelse gjennomført av Pew Research Center i 32 land viser at israelere med klar margin er mest negative til De forente nasjoner. Hele 65 prosent av israelerne har et negativt syn på FN. Det er betydelig høyere enn noen av de andre landene i undersøkelsen. Bare 31 prosent av israelerne har et positivt syn på den internasjonale organisasjonen, skriver Times of Israel.

I Russland har innbyggerne nest mest negativt syn på FN. De er likevel langt unna å være like negative som israelerne. 43 prosent av russerne svarer at de har et negativt syn på FN, mens 34 prosent sier de er positivt innstilt.

I Israels naboland Libanon er 32 prosent negative og 60 prosent positive til FN. Av alle 32 land i undersøkelsen er medianen at 26 prosent er negative og 61 prosent positive. Sverige er et av landene som er mest positive til FN, med 80 prosent som svarer at de har et positivt syn på organisasjonen.

Det er ikke rart at mange israelere er negative til FN. Ulike FN-byråer bruker mer tid på å kritisere Israel enn noe annet land i verden. Israelske ledere har lenge protestert mot en anti-israelsk partiskhet i FN-systemet. Denne opplevelsen av et systematisk anti-israelsk FN deler også vanlige israelere.

Det er spesielt FNs menneskerettighetsråd og deres såkalte Agenda 7 som opprører mange. Det er en egen agenda i menneskerettighetsrådet som kun handler om å produsere resolusjoner som fordømmer Israel. Ingen andre land har en slik dedikert agenda. Det hjelper heller ikke at det er land som Saudi-Arabia, Kina og Irak som sitter i rådet og fordømmer Israel.

Storbritannia er et av landene som er svært kritiske til rådet.

USAs nye FN-ambassadør Kelly Craft sier hun vil fortsette å kjempe for en reform av FN. (Foto: James K. McCann)

I fjor valgte USA å trekke seg fra dette FN-organet, på grunn av årevis med partiskhet mot den jødiske staten. Og i år har både USA og Israel trukket seg fra FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO). Israel mener FN-byrået er blitt «fordervet og manipulert av Israels fiender» og at de konstant angriper den jødiske staten.

Israelere har også lite til overs for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA). Både Israel og USA har lenge anklaget UNRWA for å forevige konflikten framfor å løse den, ved å gi flyktningestatus til millioner av etterkommerne til dem som flyktet eller dro fra sine hjem under den første israelsk-arabiske krig i 1948. Som MIFF også har skrevet om en rekke ganger foregår det også mye opplæring i hat i UNRWA-skolene.

USA tidligere FN-ambassadør Nikki Haley var en av dem som stod opp mot den anti-israelske partiskheten i FN. Den jobben har hennes arvtaker Kelly Craft fortsatt. Tidligere denne måneden lovet hun å fortsette å kjempe for reformer i FN og kjempe mot partiskhet og fiendtlighet mot Israel i FN.

I 2017 skrev MIFF en artikkel om de 10 mest absurde FN-sakene. Klikk på denne linken for å lese listen – som er så absurd at man ikke vet man om man gråte eller le.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise