Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Norsk diplomat blir FNs nye Midtøsten-utsending

Den norske toppdiplomaten Tor Wennesland (t.v.) er utnevnt til FNs nye Midtøsten-utsending. Her sammen med den palestinske visestatsminister Nabil Abu Rudeineh og Hilde Haraldstad fra Utenriksdepartementet. (Foto: WAFA)

Den norsk toppdiplomaten Tor Wennesland, som har lang erfaring fra den israelsk-palestinske konflikt, er utnevnt til FNs nye spesialutsending for fredsprosessen i Midtøsten, skriver Times of Israel.

Wennesland erstatter bulgarske Nickolay Mladenov, som er utnevnt av FNs generalsekretær Antonio Guterres til å bli FNs spesialutsending for Libya. Nordmannen vil offisielt begynne i den nye stillingen i neste måned.

Hans kandidatur ble tirsdag 15. desember godkjent i FNs sikkerhetsråd.

68 år gamle Wennesland startet i det norske utenriksdepartementet i 1984. Han har de siste årene vært Norges spesialutsending for fredsprosessen i Midtøsten. I forbindelse med stillingen har han fulgt opp Norges rolle som en av de største bidragsyterne til de palestinske selvstyremyndighetene.

Han var ministerråd ved den norske ambassaden i Tel Aviv fra 2008 til 2011 og han var Norges ambassadør til Egypt fra 2011 til 2015. Fra 2007 til 2008 var han rådgiver for Tony Blair, som var Midtøsten-kvartettens utsending.

I 2019 ønsket han angivelig å møte Hamas-leder Yahya Sinwar i Gaza, men han ble avvist av ukjente grunner, skriver Times of Israel. Wennesland har flere ganger tidligere møtt lederen i terrorgruppen som styrer Gazastripen.

Mladenov har vært FNs Midtøsten-utsending siden 2015. Selv om han har vært talsmann for en tostatsløsning basert på 1967-linjene, har han generelt blitt verdsatt av israelske tjenestemenn som en redelig forhandler. Han har fått æren for å ha bidratt til flere våpenhvileavtaler mellom Israel og Hamas.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart