Jøder og kolonisering

Når en minoritet som har levd under muslimsk undertrykkelse og diskriminering i flere århundrer vinner tilbake kontroll over et lite landområde hvor deres religion og kultur ble født, er det ikke kolonisering.

Nils Nordenstrøms innlegg i Drammens Tidende 8. oktober 2012.
Nils Nordenstrøms innlegg i Drammens Tidende 8. oktober 2012.
  • Det følgende innlegg ble sendt til Drammens Tidende som en replikk på et innlegg av Nils Nordenstrøm mandag 8. oktober 2012. Det hører med til historien at replikken fra MIFF ikke ble trykket.

Israels behandling av palestinerne er det verste eksemplet i moderne tid på kolonisering fra vestlige land av den arabiske verden, hevdet Nils Nordenstrøm i Drammens Tidende 8. oktober (se faksmile i toppen).

Han ser ut til å glemme at jødene utgjorde omtrent 2 prosent av befolkningen i arabiske land før 1948. Etter den tid er nær sagt alle jøder frosset og drevet ut av arabiske land, og de fleste har fått en ny framtid i Israel. Antallet jøder i arabiske land har gått ned fra ca. 1 million til under 10.000, og fortsatt pågår det flukt fra de få landene hvor det er noen jøder igjen. Flukten av kristne ut fra arabiske land som vi nå ser i land som har opplevd såkalt “arabisk vår”, er på mange måter parallell med flukten av jøder på 50- og 60-tallet.

Israel areal er mindre enn 0,2 prosent av arealene til “den arabiske verden”. Jødene har røtter i Midtøsten og Nord-Afrika i flere tusen år før araberne startet sine erobringer (kolonisering?) på 600-tallet. Når en minoritet som har levd under muslimsk undertrykkelse og diskriminering i flere århundrer vinner tilbake kontroll over et lite landområde hvor deres religion og kultur ble født, er det ikke kolonisering. Når arabiske land har nektet jødene et trygt liv og en god framtid der de tidligere bodde, er det rett og rimelig at en tidligere minoritet på 2 prosent har fått suverenitet over 0,2 prosent av landområdene.

Nordenstrøm nevner også palestinske flyktninger. Det er tragisk at et stort antall arabere ble flyktninger i 1948, mest fordi arabere i det britiske mandatområdet og arabiske naboland valgte å gå til krig mot en jødisk statsdannelse og fordi de jødiske forsvarsstyrkene vant avgjørende slag.

Det er tragisk at palestinerne ikke har fått anledning til å bygge seg en ny framtid i arabiske land, eller i en eventuell palestinsk stat. Flyktningene er misbrukt som et politisk pressmiddel mot Israel, og det er blitt godtatt av verdenssamfunnet som behandler palestinske flyktninger etter en helt annen standard enn alle andre flyktninger.

Forrige artikkelKristin Halvorsen boikotter fremdeles Israel
Neste artikkelLikud og Yisrael Beiteinu stiller felles valgliste
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.