Om apartheid i Midtøsten

I Midtøsten har alle landene apartheid-lignende tilstander. Israel er det landet som har det minst av alle. Les Conrad Myrlands svar på leserinnlegg med apartheid-anklager mot Israel.

Faksmile av leserinnlegg i Avisa Nordland 20. oktober 2012.
Faksmile av leserinnlegg i Avisa Nordland 20. oktober 2012.
  • Dette er et leserinnlegg sendt til Avisa Nordland som replikk på Randolv Gryts innlegg 20. oktober (se faksmile i topp). MIFFs replikk ble trykket torsdag 25. oktober.

Randolv Gryt har et innlegg med overskriften “Besøk i Palestina – apartheid” 20. oktober. Gryt nevner ikke, selv om det skulle passe til artikkelens overskrift, at palestinske selvstyremyndigheter har dødsstraff for salg av eiendom til jøder. Han nevner heller ikke at Hamas, som kontrollerer Gaza-stripen har et nazi-inspirert charter som tar til orde for drap på jøder. Hamas ønsker “å reise Allahs banner over hver tomme [jord] av Palestina”, skriver organisasjonen i sin grunnlov fra august 1988.

Gryt skriver om apartheid, men nevner ikke at kvinner, kristne og andre minoriteter blir systematisk undertrykket og diskriminert både på Gaza-stripen og på de deler av Vestbredden som selvstyremyndighetene kontrollerer.

De eneste  apartheid-lignende tilstander som Gryt har øye for, er de som Israel, med rette, men mest urette, kan svertes for. Gryt beskriver en rekke sørgelige forhold som en del palestinere hevder å være påført av israelske tiltak. Men Gryt nevner ikke hva som er bakgrunnen for tiltakene.

Før 1987 var det ikke noe kontrollregime på Vestbredden, av den enkle grunn at palestinske grupper ikke hadde begynt å bruke omfattende vold. Det var i praksis fri ferdsel inn og ut av Israel. Under den første intifadaen fra 1987 måtte Israel innføre noen sikkerhetstiltak, men det er først etter den andre intifadaen fra 2000 at det ble strengt nødvendig å styrke sikkerhetskontrollen. Da intifadaen var på sitt mest intense i mars 2002 ble Israel utsatt for et selvmordsangrep annenhver dag, i løpet av én måned opplevde Israel dødstall tilsvarende to Utøya-massakrer.

Det er sørgelig å lese om vanskelige levekår for palestinerne, men det blir en veldig overforenkling å legge hele ansvaret på Israel som Gryt gjør. Det er alt for enkelt å ikke nevne noe om den væpnede palestinske kampen mot sivile israelere som har tvunget Israel til strenge sikkerhetstiltak.

Israels innsats har ønsket effekt. De militære angrep fra Vestbredden er i all hovedsak borte, og dette tjener både israelere og palestinere. Dødstallene på begge sider er redusert dramatisk de siste årene.

I mange land finner man dessverre apartheid-lignende tilstander. Man trenger ikke reise lenger enn til Oslo for å se det, blant annet i skolesystemet.

I Midtøsten har alle landene apartheid-lignende tilstander. Israel er det landet som har det minst av alle. Araberne som er israelske statsborgere har politisk frihet og en levestandard som alle deres arabiske brødre bare kan beundre dem (med mindre de er oljesjeiker). Til tross for alt som Israel med rette og urette kan anklages for å ha påført palestinerne på Vestbredden og Gaza-stripen, ligger de på nivå med egypterne og syrerne på FNs levekårindeks.

Forrige artikkelShas venter vekst
Neste artikkelNorske ord som kunne drepe
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.