– Vi må åpne øynene for virkeligheten

Dersom Israel ønsker å sikre fred med palestinerne er landet nødt til å forlange at alle parter forholder seg til fakta på bakken, mener forfatter Barry Shaw.

Barry Shaw og hans siste bok Israel - reclaiming the narrative.
Barry Shaw og hans siste bok Israel - reclaiming the narrative.

Kanskje du har hørt det før, hvordan palestinerne er kongen i den internasjonale forståelsen av Midtøsten-konflikten. Israel er tjeneren. Og tjeneren må gjøre alt sin konge sier. For tjeneren har tidligere ikke vært noe god mot kongen sin. Derfor må tjeneren stadig overøse kongen med gaver, med alt kongen peker på. Og kongen, ja hele riket hans, lover at når tjeneren gjør dette, skal han få være i fred, hevdes det.

En annen virkelighet
Men sannheten er at tjeneren får aldri fred fra kongen sin. For når kongen er ferdig med et krav, er det over på et nytt. En ond sirkel, som er umulig å slippe unna. Det er den egentlige virkeligheten i Midtøsten, mener forfatter av boken Israel – Reclaiming the Narrative, Barry Shaw. Israel har innfridd krav etter krav fra palestinsk side, men får aldri fred. Etter press fra det internasjonale samfunnet må de komme med enda flere innrømmelser overfor passive, “uskyldige” palestinere, som svarer med mer vold og raketter.

Den samme logikken fulgte president Barack Obama i forhold til revolusjonen i Egypt.

– De kalte det “arabisk vår”. Vi i Israel sa: “Dere har tatt feil av årstiden”. Det er “islamsk vinter”. Vi fikk rett, skriver Shaw.

Aksepterer ikke jødisk tilknytning
Israeleren forundrer seg over hvordan “ingen” kan se at denne palestinske og arabiske narrativen ikke stemmer overens med virkeligheten.

– Dersom Israel er så “anti-fred”, hvorfor har samtlige israelske statsministere – Rabin, Peres, Barak, Sharon, Olmert og Netanyahu – vært forberedt på å akseptere palestinernes rett til en egen stat? Og hvorfor har ikke noen palestinske ledere akseptert de generøse landinnrømmelsene fra Barak og Olmert? Har noen palestinsk eller arabisk leder anerkjent det jødiske folkets rett på en egen stat? Har de akseptert vår historiske og eldgamle tilknytning til landet? Nei, tvert om, forklarer han.

Derfor må venstresiden i Israel og verdenssamfunnet for øvrig innse en viktig ting: Virkeligheten. Uansett hva Israel tilbyr for å få til en tostatsløsning, kommer palestinerne aldri til å akseptere det. Den eneste fredelige framtiden de ser for seg, er uten en jødisk stat som nærmeste nabo. Og med den arabiske og palestinske indoktringeringen i hat, vil det alltid være slik, mener Shaw.

– Israel burde ikke gi fra seg mer land eller komme med flere innrømmelser, inn til vi er sikre på en omfattende avtale som betyr en slutt på konflikten. Det betyr ikke at vi er rasister, fascister eller krigshissere. Det betyr bare at vi er praktiske realister, konkluderer Shaw.

Kilde: Times of IsraelGi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise