Gideon Levy fikk “Uærlighetsprisen 2012”

Honest Reportings årlige kåring over “uærligste” mediepersonligheter og -reportasjoner i Midtøsten-relaterte saker er klar. Vinneren av den ikke akkurat prestisjetunge “Uærligste reporter 2012” gikk til den israelske journalisten Gideon Levy i Ha’aretz.

Ha'aretz journalist Gideon Levy mottok en prestisjetung internasjonal mediepris i mai i år. Den siste prisen for
Ha'aretz journalist Gideon Levy mottok en prestisjetung internasjonal mediepris i mai i år. Den siste prisen for "uærlig journalistikk" fra Honest Reporting sier litt om hvor omstridt han er i Israel. (Foto: Wikipedia)
MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Den pro-israelske medieovervåkeren mener Ha’aretz ofte er kilden til mange av de mest kritiske sakene om Israel som publiseres internasjonalt, uten at det er grunnen til at deres journalist har vunnet prisen. Årsaken er de gangene sakene de publiserer ikke stemmer overens med virkeligheten.

Artikkelen Gideon Levy publiserte tidligere i år, kalt “De fleste israelere støtter apartheidregime i Israel“, gjør han og Ha’aretz til soleklare vinnere. Levys heller tvilsomme omgang med meningsmålingstallene som han støttet opp sine konklusjoner med, har gått verden rundt.

Hans konklusjon var at basert på premisset om at Israel annekterer Vestbredden, vil flertallet av israelerne gå inn for etableringen av et “apartheidregime”. Det Levy og Ha’aretz imidlertid sa lite om, er at annektering av Vestbredden i seg selv har svært liten støtte i befolkningen.

Måtte rette seg selv
Ha’aretz måtte, etter mye press internt i Israel, selv komme med en klargjøring av at overskriften til journalisten ikke “på en korrekt måte” stod i stil med funnene i undersøkelsen. De publiserte også en kommentarartikkel av Yehuda Ben Meir, som gikk til kraftig angrep på Levys syn. Journalisten selv rykket også ut med en slags korreksjon, men uten å angre sine synder. Senere skrev han en kommenatarartikkel i en sør-afrikansk avis, der han forsvarte sine påstander om Israel som en apartheid-stat.

Best og verst
Den eneste ikke-israelske avisen som rapporterte om Ha’aretz “selvpisking” var Toronto-avisen Globe & Mail. Men den samme avisen mottok også prisen for “mest overfladiske syn på terror”. I februar, da det først ble klart at Hamas-leder Khaled Mashaal skulle gå av, ble han beskrevet som en “moderat” leder som det var “mer behov for nå enn noensinne tidligere”. Med tanke på at Mashaal har ledet et Hamas ansvarlig for å ha drept tusenvis av uskyldige isralere i ulike former for terrorangrep, ble dette en verdig vinner av overfladiskhetsprisen, mener Honest Reporting.

Reporteren Vincent Browne fra irske TV3 mottok prisen for verste eksempel på “trangsynthet på live fjernsyn”, da han kalte Israel “en kreftsvulst i internasjonale spørsmål”. Siden har han nektet å beklage uttalelsen.

Antisemittisk-inspirert karrikatur
Reuters-journalist Anthony De Rosa vant for verste tweet, da han under Operasjon Forsvarssøyle spurte hvorfor Israel svarer på de palestinske rakettangrepene, “dersom Iron Dome er så vellykket”. Siden fjernet han innlegget fra den sosiale tjenesten, etter en rekke rasende motinnlegg som det du ser under.

 

“Mest antisemittisk-inspirerte tema i en karrikaturtegning” ble vunnet av Steve Bell i The Guardian, der Tony Blair og William Hague blir framstilt som Israels statsminister Benjamin Netanyahus nikkedukker. Den britiske avisen har siden beklaget at de publiserte tegningen og kritisert Bell for dårlig dømmekraft.

Forrige artikkel9 av 10 palestinere støtter væpnet kamp mot Israel
Neste artikkelMystisk eksplosjon i Hizbollah-lager
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -